Zelí pomůže proti rakovině
|
Oblíbené kysané zelí účinně
chrání před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Věděli jste
to? Látky zabraňující nádorovému bujení však neobsahuje zelí jako takové,
ozdravné účinky mu dodává až proces kysání. Během něj totiž v zelí vznikají
takzvané izotiokyanáty látky, které mají silně protirakovinné účinky.
Uchování celých zelných hlávek nasolením už znali
staří Římané. Dnešní způsob výroby kysaného zelí údajně převzali ve středověku
Slované od Tatarů. Při objevných cestách po světových mořích se dávní
mořeplavci chránili požíváním kysaného zelí před obávanými kurdějemi, nemocí
vznikající z nedostatku vitaminů.
|
Obsah vitaminu C je v
kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií
mléčného kvašení. Již
|
Jak zelí nakládat
Zelí omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu nebo
zelňáku dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto
listy pokládáme nakrouhané zelí a pěchujeme, každou vrstvu osolíme, posypeme
kmínem, přidáme několik bobkových listů, křen a pepř. Každou vrstvu je důležité
důkladně stlačit. Jestliže přidáváme jablka, tak je rozložíme do každé vrstvy.
Když je sud plný a zelí stlačené, necháme ho 2 týdny v teple. Poté do žlábku u
nádoby nalijeme vodu, dáme do sklepa či spíže a necháme kvasit několik dalších
týdnů.
Pozor! Zelí musí být na povrchu pokryté zelnými listy
a šťávou, nesmí oschnout, jinak by se začalo kazit. Když pak zelí odebíráme,
tak musíme do nádoby dolívat vodu.
Rychlokvašené zelí
Zelí omyjeme a nakrouháme. Na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku, syrovou
bramboru vcelku a navrch napěchujeme zelí. Jednotlivé vrstvy zelí posypeme
solí, pepřem, kmínem a na vrch přidáme bobkový list. Nakonec zelí přelijeme
převařenou vlažnou vodou a zakryjeme. Necháme kvasit 2 - 3 dny. Takto
připravené zelí je třeba hned zkonzumovat, jinak by se zkazilo
|
Tip
Zelí dodají zajímavou chuť borůvky, ananas, jablka, hroznové víno, rozinky,
sušené datle či fíky.
Kysané zelí v bramborovém těstě
Podle návodu na obalu si připravíme bramborové těsto
a přidáme do něj vejce. Vymažeme ohnivzdornou mísu, vysypeme ji strouhankou a
rozložíme do ní polovinu rozváleného těsta. Kysané zelí podusíme s na kostičky
nakrájenou slaninou, cibulí a jablkem. Přidáme kmín a. směs rozložíme na těsto.
Překryjeme šunku a zbytkem těsta. Nakonec na těsto položíme kousky másla a asi
30 minut pečeme v troubě
|
Zelný salát s mrkví
Balíček kysaného zelí, 3 mrkve, 1 cibule, 1 lžíce
majonézy, 1 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce hořčice, 1/2 lžíčky worchestrové
omáčky, sůl cukr, ocet, mletý pepř
Kysané zelí nasekáme, přidáme nastrouhanou mrkev a
nakrájenou cibuli. Majonézu rozmícháme s jogurtem, hořčicí, worchestrovou
omáčkou, zalijeme připravenou zeleninu a promícháme. Dochutíme solí, cukrem,
octem a mletým pepřem. Necháme v chladu uležet.
Bramborové placičky se zelím
Nastrouháme syrové brambory, přidáme sůl, vejce,
mléko, mouku a prolisovaný česnek, okořeníme a nakonec přidáme pokrájené kysané
zelí. Na rozpáleném oleji pečeme placičky z po obou stranách dozlatova..
|
Zapečené kysané zelí se širokými nudlemi
Nudle uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu a
scedíme.Krůtí prsa pokrájíme na kostky. Sýr nastrouháme. Lahůdkové cibulky
očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Zesklovatíme je na másle.
Přidáme kysané zelí a asi 5 min. podusíme. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme a
opatrně vmícháme do kysaného zelí. Osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na
Kuře na kysaném zelí
4 kuřecí čtvrtky, 2 balíčky kysaného zelí, sůl,
grilovací koření, kmín, česnek
Do pekáčku dáme na dno zelí i se šťávou. Kuřecí díly
nasolíme, posypeme grilovacím kořením a kmínem a položíme na zelí. Pečeme asi
40 min., pak na kuře natřeme lisovaný česnek a dopečeme ještě asi 15 min.
|
Zelňačka
200g kysaného zelí, 2 brambory, 2 lžíce hladké
mouky,
Slaninu pokrájenou na kostičky rozškvaříme na
pánvičce, přidáme sádlo, mouku a připravíme jíšku. Poté vmícháme mletou
papriku, zalijeme asi 1/2 l vody, metličkou rozšleháme a 20 minut povaříme.
Kysané zelí pokrájíme na malé kousky, vložíme do 1/2 l vařící vody a uvaříme do
poloměkka. Přidáme kmín sůl, masox, brambory nakrájené na kostičky a uvaříme
doměkka. Jíšku a klobásu pokrájenou na kolečka vmícháme do polévky. Několik
minut ještě povaříme a nakonec zjemníme polévku smetanou rozšlehanou s vejcem.
Už nevaříme..
Kotlety se zelím
6 silnějších vepřových kotlet ,
Řízky naklepeme, osolíme a na rozpáleném oleji
zprudka opečeme po obou stranách. Slaninu a oloupanou cibuli nakrájíme na
kostičky a najednou osmažíme ve výpeku. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek,
zelí, bobkový list, opepříme a dusíme, dokud není zelí měkké. Pak bobkový list
odstraníme. Bramboru oloupeme, omyjeme, jnajemno nastrouháme a přimícháme k
zelí. Maso rozložíme do pekáčku vymazaného tukem. Na každý řízek navršíme
kopeček zelí a lžičku zakysané smetany. Dáme zapéci do předehřáté trouby.
Každou porci podáváme ozdobenou lžičkou kečupu
ZELÍ BYLO DOST,TED PRO ZMĚNU NĚCO SLADKÉHO
NEPEČENÁ
PIŠKOTOVO-KOKOSOVÁ ROLÁDA
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto: 3 balíčky piškotů, 260 g
moučkového cukru, 10-11 lžic mléka,
2
-3 lžíce rumu, 60 g kakaa.
Náplň: 150 g kokosové moučky, 150 g
másla, 4 lžíce moučkového cukru
POSTUP PŘÍPRAVY
Piškoty umeleme nebo rozválíme válečkem,
smícháme s cukrem, kakaem, rumem a mlékem do těsta. Když je těsto kompaktní,
zabalíme ho do potravinové fólie a dáme do lednice vychladit (stačí na hodinu).
Z másla, kokosu a cukru uděláme krémovou náplň ( je to skoro lepší rukama).
Kakaové těsto rozválíme mezi igelity ( mě se to
dělá nejlíp mezi potravinovou fólií) do obdélníku. Na těsto nejlépe rukama dáme
náplň a prstama ji rozprostřeme po celé délce. Zavineme do rolády ( můžeme
kraje upravit, s těstem se totiž výborně pracuje!), rozřízneme na dvě rolády,
můžeme ozdobit, klidně i polít čokoládou a dáme ztuhnout, nejlépe do rána.
BEBÍČKO - (neboli BEBE roládka)- Neodolatelná
osvěžující lahůdka!!
POTŘEBNÉ PŘÍSADY na 3 ks
Takže: 6 balíčků BEBE sušenek-3 tmavý a 3 světlý, mléko- necelý
litr-asi 800ml, 2 vanilkové pudinky , 1 čerstvé máslo-kostku- nechte
změknout , 1 vanilk. cukr, asi 4-5 lžic moučkovýho cukru a rum( podle chuti,
ale minimálně tak 3-4 lžíce) a asi 5 lžíc kakaa
POSTUP PŘÍPRAVY
Uvaříme si klasickým způsobem pudink z toho necelého litru
mléka a dvou pudinků. Necháme vychladnout, zašleháme změklé máslo, přidáme
vanilkový a moučkový cukr a rum. (Aby se vám to nesrazilo, musí mít všechny
suroviny stejnou teplotu, ale kdyby se to přeci jen srazilo, já to dám na pár
vteřin do mikrovlnky, tam se to prohřeje a znovu vyšlehám)
Odlejeme si do misky asi polovinu krému a do ní ještě
vmícháme kakao. Tak nám vznikne světlý a tmavý krém, kterým potíráme střídavě
světlou a tmavou sušenku a přikládáme za sebou doprostřed alobalu. Jedna
štanglička je hotová,když doděláte jeden balík světlých a jeden tmavých
sušenek. Pak to ještě celé potřete krémem-jakým chcete, ale chutnější je ten
kakový a zabalte do alobalu. Nejdříve přiklopte alobal z jedné strany, a pak z
druhé a na konec přimáčknete boky. Upevněte a dejte do lednice. Musí to být v
lednici min. přes noc. Já to zkusila pro nedočkavce vyndat dřív, a sušenky
ještě při krájení trošku chroupaly, což je teda špatně.
Pak krájíte
našikmo přes roh, aby vám to dělalo pěknou skládačku.
Je to
opravdu výborný a jednoduchý. Jen jsem to možná víc rozepsala, ne že bych z vás
chtěla dělat blbce, ale i já mám radši recept popsaný jako pro blbý .-)))
Pruhovaný dort s čokoládou
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto: 4 vejce, 200 g moučkového
cukru, 1 vanil. cukr, 125 ml mléka,
125 ml oleje, 250 g hladké mouky, 1 prášek do
pečiva, špetka soli,
1 zdobení tmavé (myší hovínka), na pokapání
korpusu rum
Na náplň: 1 krémová náplň
stracciatella Dr. Oetker, 200 ml
studeného mléka, 125 g změklého másla, 2
PL moučkového cukru,
Na posypání: strouhaná čokoláda
POSTUP PŘÍPRAVY
Na přípravu těsta vyšleháme šlehačem do pěny vejce, cukr a van. cukr. Mléko
smícháme s olejem a mouku s práškem do pečiva, solí a zdobením. Střídavě ve
dvou fázích do pěny krátce zapracujeme tekutinu a sypkou směs ( na 1. stupni
šlehače)
Hladké těsto vlijeme do dortové formy (doporučují 26 cm , ale dala bych to do
menší, aby byl vyšší), jejíž dno jsme vyložili pečícím papírem. Uhladíme a
upečeme. Elektrická tr. 180°C cca 40-45 min. Upečená korpus necháme vychladnout
a 1x prořízneme.
Náplň
připravíme, dle návodu na krabičce s máslem.
Korpus pokapeme rumem a namažeme 2/3 krému, přiklopíme a namažeme vršek a
strany a posypeme čokoládou a cukrem vytvoříme proužky.
Necháme vychladit alespoň 3 hodiny.
TIRAMISU - lehké,
osvěžující :-))))
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cukrářské piškoty (2 bal.) , 2 x šlehačka na šlehání 33%, 2 x zakysaná smetana, silná káva, cukr, troška Cinzana, kakao
POSTUP PŘÍPRAVY
Uvaříme si silnou kávu, necháme jí vychladnout a osladíme podle chuti.
Mezitím než káva vychladne ušleháme si dvě šlehačky a do ušlehaných ještě lehce
zašleháme zakysanou smetanuy, osladíme a kápneme trošku Cinzana.
Do vychladlé kávy přidáme také pár kapek Cinzana a v této koupeli máčíme
cukrářské piškoty z obou stran.
Namočené piškoty pak dáváme do nějaké formy, nebo na mísu pěkně vedle sebe.
Na piškoty pak dáváme první vrstvu bílé šlehačkové hmoty.
Opět piškoty namočené v kávě a zase vrstva bílé hmoty.
Když máme dezert pěkně hotový, můžeme horní vrstvu ozdobně zvlnit tupým nožem a
šoupneme to do lednice.
Po několika hodinách, nebo ještě lépe přes noc necháme Tiramisu
"pracovat" a než budeme dávat dobrotu na stůl, posypeme přes
tenoulinké sítko obyčejným neslazeným kakaem.
Recept je opravdu jednoduchý, rychlý a výsledek stojí za to!
TANGOVKA
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto: tang(jahoda nebo černý
rybíz...ta vůně je neskutečná),
2 odm. polohr. mouky, 1.odm. cukr krupice,
kypřící prášek, 6.vejce,
3/4
odm .oleje,3/4 odm. mléko
POSTUP PŘÍPRAVY
v robotu nebo hnětačem dokonale spojit sypké
hmoty(mouka,tang,kypřidlo,cukr....vedle ukvedlat, olej, vejce a mléko...pak rychle shnětat
dohromady...nemělo by to trvat dlouho..tang a jeho přísady reagují...vše musí být
co nejdřív v troubě....)
nalít na pečící papír a péci..30-55 min.,dle druhu trouby,raději pomalu..pak
vyzkoušet špejličkou...
naše děti se o něj perou..milují ho..jak chuť,tak vůni..
SLADKÉ
MÁMENÍ - skvělý moučník!
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto: 3 vejce, 1 lžíce kakaa, 100 g
moučkového cukru, 70 g hrubé mouky a 1 čaj. lžička prášku do pečiva.
Krém: 100 g másla, 1 lžíce
kakaa, 100 g moučkového cukr; 30 g másla, 30 g hladké mouky, 250 ml mléka. 2
kelímky 33% šlehačky, asi 30 g čokolády na nastrouhání a slunečnicová semínka v
čokoládě na ozdobu (nemusí být)
POSTUP PŘÍPRAVY
V míse vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme kakao, hrubou mouku smíchanou s
práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme
do máslem vymazané a vysypané formy ( já používám menší formu od Tescomy, kdo
chce na plech, musí zdvojit dávku všeho) a upečeme v předehřáté troubě na 180°C
asi 20-25 minut. Po upečení necháme vychladnout.
Krém: Ze 30 g másla a
stejného množství mouky si připravíme jíšku, odstavíme, vlijeme mléko,
rozmícháme, vrátíme na minutku na plotýnku a vymícháme hladkou kaši. Necháme ji
zchladnout a mezi tím si vyšleháme máslo s cukrem a kakaem. Když je jíšková
kaše vychladlá, vmícháme máslovou hmotu a vyšleháme do krému.
Šlehačky vyšleháme do tuha.
Na studený korpus natřeme kakaový krém, na něj dáme ušlahané šlehačky a
postrouháme čokoládou ( buď na vaření, margotkou, to je jedno). Dáme vychladit
do lednice, neljépe přes noc a po nakrájení řezů ozdobíme semínkem. Já to dělám
tak, že si řezy hned po zhotovení lehce nakrájím a ozdobím hned, nečekám do
rána.
POTŘEBNÉ
PŘÍSADY
TĚSTO: 45 dkg pol. mouky , 20 dkg
moučkového cukru , 1 Hera ,
1 prášek do
pečiva , 2 vejce
NÁPLŇ: 2 tvarohy , 1 vejce , cukr podle
chuti ,(pokud se koupí tvarohové kostky, tak trochu mléka)
POSTUP PŘÍPRAVY
Uděláme těsto, trochu si necháme na mřížky .Těsto dáme na plech, na to náplň a
děláme mřížky.
BUCHTA S KRÉMEM
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
TĚSTO VYPALOVANÉ: 50 g másla, 3/4 l
mléka nebo vody, 150 g poloh. mouky, 3 vejce, trochu soli
těsto: dvakrát želatina 4ks, šlehačka ve
spreji
Krém: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 2
lžíce polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 máslo, cukr moučka, rum
POSTUP PŘÍPRAVY
POSTUP : Do kastrolu dáme mléko nebo vodu, tuk a sůl a směs přivedeme do
prudkého varu. Za stálého míchání přisypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se
hmota nechytá hrnce. Pak sundáme nádobu z ohně, těsto přendáme do porcelánové
misky, vařečkou je trochu v misce rozetřeme a asi 2 minuty vmícháváme postupně
vejce. Pečeme v ne příliš horké ale dobře vytopené troubě 200 Oc. Takto upečené
těsto ihned používáme.
POSTUP VAŘENÍ KRÉMU: uvaříme pudink a do vychladlého
zašleháme 1 máslo, cukr podle chuti a trochu rumu.Na vrch uvařená želatina a
šlehačka,ale ty těsta dvě jedno do spodu pak krém pak druhé těsto pak želatina
a šlehačka ( než dáš šlehačku nechat ztuhnout)
Řezy Voroněž
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Vše se odměřuje 1/4 hrnkem:
1 hrnek
pískového cukru, 3 celá vejce, 1 hrnek oleje, 1 hrnek mléka,
2 ½ polohrubé mouky, 1 práš.do pečiva.
Náplň:
2 tvarohy, 3 lžíce ml.cukru, 2 vanilkové cukry, 1/8 l mléka a 4 lžíce rumu.
-vše vymícháme do hladka
Poleva:
1 Tang rybízový, 3/4l vody a 2 vanilkové pudinky. uvaříme
POSTUP PŘÍPRAVY
Celá vejce ušleháme s cukrem do husté pěny ,po částech zašleháme olej já ho
nedávám plný ten hrnek,potom střídavě mouku s práš.do peč. a mléko. Nalijeme na
vymaštěný a moukou vysypaný plech a upečeme. Po vychladnutí potřeme džemem a
tvarohovou náplní.V létě dávám na náplň čerstvé jahody. Uvaříme z Tangu a
pudinků želé ,polijeme moučník a dáme vychladit. Je to osvěžující hlavně v létě
s těma jahodami.
Nepečený dort
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1
tvaroh, 1 vanil. pudink, 4 dcl mléka, cukr dle chuti, vanil. cukr, 40 g másla,
ovoce, piškoty
POSTUP PŘÍPRAVY
Uvaříme pudink s mlékem, cukry a po uvaření ještě do horkého vmícháme máslo. Vychladíme a do vychladlého zašleháme tvaroh. Pak si vyložíme formu, (nebo hrnec, jako já) potravinovou fólií a začneme vrstvit. Jako první jdou piškoty (můžeme je pokapat šťávou z kompotu, pokud použijeme kompotované ovoce), potom dáme pokrájené ovoce a
na to krém (můžeme samozřejmě i naopak, prvně krém a pak ovoce) a vrstvíme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Je to rychlovka a moc dobré.
Pohádka na plechu-mooooc dobrá!!!!!
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek
cukru krupice, 1 vanilínový cukr,
1 prdopeč,
3/4 hrnku oleje ,1 a půl hrnku mléka, 2 celá vejce,kakao
Krém: 1/4 l mléka, 40 g kakaa, 35 g hladké
mouky, 100 g másla, 150 g moučkového cukru,a ještě 60 g kakaa!!
POSTUP PŘÍPRAVY
Suroviny na těsto vše smícháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný
plech,dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170° cca 20-25 minut.Korpus dáme
vychladnout.
Krém: mléko,40 g kakaa a hladkou mouku
přivedeme k varu,umícháme kaši a dáme vychladnout,vyšleháme si máslo,cukr a 60
g kakaa a po lžících zašleháváme kakaovou kaši a vyšleháme hladký krém.Krém
natřeme na korpus a libovolně zdobíme.
Karamelové řezy
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 dortové oplatky, 20 dkg vlašských ořechů, 6 vajec, 15-20 dkg cukru,
7 lžic strouhanky,
1/2 prášku do pečiva, 1 salko, 1 máslo, 1 hořká čokoláda
POSTUP PŘÍPRAVY
6 žloutků a cukr utřeme, přidáme strouhanku, ořechy, pr.do pečiva, utřeme a
vmícháme sníh ze šesti bílků.
Na plech si položíme dortové oplatky,vychází to na dvě a
kousek.Rohy můžeme podle plechu vykrojit. Na oplatky vlijeme buchtu a pečeme
20-30 minut na 150.
Dáme vařit salko na dvě hodiny a po vychladnutí ho lehce vyšleháme s máslem.Tímto potřeme vychladlou buchtu a posypeme strouhanou čokoládou.Můžeme posypat ještě strouhanými ořechy.
Je opravdu
moc chutná,hlavně pro ty,kteří mají rádi více sladké.
AUSBURSKÉ ŘEZY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
TĚSTO: 400 g hladké mouky , 150 g
moučk.cukru, 1 žloutek, 250 g másla,
3 lžíce kakaa, 3 lžíce mléka, 1 peč.prášek
TVAROHOVÁ
NÁPLN: 500 g tvarohu, 150 g mouč.cukru, 1 van.cukr,
1 balíček vanilkového pudinku, 3 žloutky, 4
bílky, 3 lžíce rozpuštěného másla + čokoládová poleva
POSTUP PŘÍPRAVY
Připravíme si tvarohovou náplň: žloutky vymícháme s polovinou mouč.cukru a van.cukrem,přidáme tvaroh,pudink /v prášku-ne hotový!/a máslo.Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků a druhé poloviny cukru.Pak si klasicky uhněteme těsto,to rozdělíme na dva díly.Každý díl rozválíme na velikost klasického plechu.Opatrně přeneseme první díl na plech /vyložený pečicím papírem/ a potřeme ho náplní.Na to položíme druhý díl těsta a upečeme ve vyhřáté troubě cca 180 st. a 25-30 minut.Po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou.
Tvarohová bleskovka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto: 500 g polohrubé mouky, 1
prášek do pečiva, 200 g cukru moučka, 200 g másla
Nádivka: 500 g tvarohu (může být i
ve vaničce), 0,5l mléka, 2 vejce, cukr dle chuti, rozinky (možno nahradit i
drobným ovocem) - vše smícháme
POSTUP PŘÍPRAVY
Z
mouky smíchané s kypřícím práškem, cukru a másla uděláme drobenku. Na tukem
vymazaný plech nasypeme polovinu drobenky, na ni nalijeme nádivku, rozetřeme,
posypeme zbylou drobenkou a upečeme asi při 170 stupních až do zrůžovění. Tento
koláč je velmi vláčný a chutný.
Buchta z listového těsta s piškoty, jablky a pudinkem
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 listové těsto, 2 balení piškotů (nebo 1 velké), 1,5 kg strouhaných jablek,
skořice, cukr, 2 balení vanilkového cukru, 1 litr mléka, 3 balení vanilkového
pudinku
POSTUP PŘÍPRAVY
Na suchý plech položíme polovinu rozváleného listového těsta. Na ni vyskládáme
piškoty, na piškoty strouhaná jablka. Ta posypeme skořicí a vanilkovým cukrem.
Jsou-li jablka kyselejší, přidáme ještě trochu cukru krystal. Na jablka
nalijeme horký pudink (z 1 litru mléka, 3 balení vanilkového pudinku a 6 lžic
cukru). Na pudink položíme druhou polovinu listového těsta, přimáčkneme okraje
a pečeme na 160 stupních. Dobrou chuť!
P.S.
Vrchní listové těsto doporučuji propíchat před pečením vidličkou, aby se
nenafukovalo.
STRAČiATELA
Tmavé těsto:
2 hrnky nebo rovné skleničky "duritky" polohrubé mouky
1 hrnek nebo rovná sklenička "duritka" cukru
1 hrnek nebo rovná sklenička "duritka" mléka
3/4 hrnku oleje
1 prášek do pečiva , 1 van.cukr, 2 celá vejce, 2 lžíce kakaa
Všechny přísady vyšleháme v hladké těsto.
Světlé těsto:
2 tvarohy
3/4 hrnku nebo skleničky cukru
1 hrnek nebo sklenička mléka
1 vanilkový puding (prášek), 1 vanilkový cukr, 2 celá vejce
Taktéž vše vyšleháme šlehačem do tekutějšího krému.
POSTUP PŘÍPRAVY
Z tmavého těsta odlijeme 3/4 hrnku. Zbytek nalijeme na vymazaný a vysypaný
plech. Potom po lžičkách nebo naběračkou nalijeme světlé těsto a rozetřeme a na
to nacákáme zbytek tmavého těsta z hrnku. Pečeme asi 30-40 min.na 170 stupnů.
Buchta je moc dobrá a dlouho vydrží vláčná.
Trio řezy
Těsto:
4 žloutky
20 dkg moučkového cukru
1 dcl oleje
1 dcl vlažné vody
ušlehaný sníh
20 dkg hl. mouky
1 prášek do pečiva,1 vanilkový cukr
1 lžíce kakaa
2 pudingy, 4 lžíce moučkového cukru
Poleva:
1 šlehačka
1 ztužovač šlehačky
2 zakysané smetany
moučkový cukr dle chuti
POSTUP PŘÍPRAVY
Žloutky vyšleháme s 20 dkg moučkového cukru, přidáme 1 dcl oleje a 1 dcl vlažné
vody, potom přidáme ušlehaný sníh, 20 dkg hl. mouky a 1 prášek do pečiva. Dvě
třetiny těsta vylít na vymaštěný a vysypaný plech. Do poslední třetiny přidat
lžíci kakaa a nalít na žluté těsto. Na syrové těsto nalít horký puding uvařený
z 1 litru mléka a 2 vanilkových pudinků a 4 lžic moučkového cukru.
Na
upečený a vychladlý piškot natřeme směs ze šlehačky, kterou ušleháme se
ztužovačem, přidáme k ní zakysanou smetanu a cukr. Posypeme grankem. Dáme do
lednice a krájíme po ztuhnutí.
SKOŘICOVKA
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na těsto: 3 celá vajíčka, 12 dkg
cukru, 15 dkg hladké mouky, 3/4 prášku do pečiva, 75 ml oleje, 75 ml vlažného
mléka.
Na puding: 1/2 litru mléka, 1
čokoládový puding, 2 lžíce cukru.
Na potření: 1 zakysaná smetana, 1
vanilkový cukr.
Na posyp: mletá skořice
POSTUP PŘÍPRAVY
Z mléka, pudingového prášku a cukru uvaříme puding.
Vajíčka prudce šlehačem vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáváme olej a
mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva. Nalijeme na vymazaný a vysypaný
menší pekáček nebo do dortové formy a ihned do tohoto syrového těsta lžící
lijeme uvařený puding cik cak. Poté vložíme do předem vyhřáté trouby a upečeme
do růžova. Puding nám v buchtě klesne a těsto nám vytvoří takové bochánky.
Smícháme si zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem a ihned povrch touto kašičkou
potřeme. Dáme někam za okno do chladu a po chvilce posypeme hustě mletou
skořicí. Krájíme až po úplném vychladnutí a skladujeme v lednici. Peču na malém pekáčku rozměrů 32 x 23
cm.
KRÉMOVÉ ŘEZY S VAJEČNÝM KOŇAKEM – vynikající
!!!!
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na těsto: 5 žloutků, 5 lžic cukru, 1
lžíce horké vody, 3 lžíce oleje, 1 prášek do pečiva, 5 lžic polohrubé mouky, 3
lžíce kakaa, sníh z bílků.
Na krém č.I: 1/2 mléka, 15 dkg cukru,
2 vanilkové pudingy, 200 ml vaječného koňaku, 1 máslo.
Na krém č.II: 1 šlehačku na šlehání a
ztužovač šlehačky, 1 zakysanou šlehačku a ztužovač šlehačky, cukr dle
chuti.Zavařenina na pomazání piškotu.
POSTUP PŘÍPRAVY
Žloutky, cukr, vodu a olej šleháme do pěny, poté přidáme mouku s práškem do pečiva a kakao a nakonec tuhý sníh z bílků, který jsme ušlehali se špetkou soli. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a dáme upéct asi na 180 stupňů. Upečené těsto se začne krásně odchlipovat od okrajů pekáče, necháme vychladnout.
Mezitím
si připravíme krém, tj. v oslazeném mléce uvaříme hustý puding, pozor, musíme stále
míchat, aby se nepřipálil! Poté necháme
trochu vychladnout a zamícháme do něj vaječný koňak, vhodíme jedno celé máslo a
vyšleháme hladký krém, necháme chvilku vychladnout.
Upečené těsto pomažeme zavařeninou, nalijeme a
pěkně uvrstvíme krém a dáme celý plech do lednice vychladit.
Mezitím si vyšleháme šlehačku na šlehání s oběma
ztužovači a cukrem dle chuti, přimícháme po lžících opatrně zakysanku a celý
tento bílý krém natřeme opatrně na krém pudingový. Posypeme dle chuti grankem,
strouhanou čokoládou nebo různými barevnými hoblinkami.
Dáme zpět do lednice, necháme úplně zatuhnout a
pak teprve krájíme na řezy! Jsou
vynikající!!!!
Medovník
POTŘEBNÉ
PŘÍSADY
pláty z těsta: 1 vejce, 150 g cukru,
50 g hery, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka, 1 lžička sody, 450 g hladké mouky,(lžíce
medu, 1 vejce)
pláty potíráme: 1 dcl, vody, 2 lžičky instantní
kávy, 1 dcl šlehačky
krém: 250 g másla, 350 g cukru moučka (i
méně), vanilkový cukr, 1 žloutek a 300 ml mléka na 1 vanilkový pudink
posyp:perník na strouhání asi 50 g, strouhané vlašské ořechy,
instantní káva
POSTUP PŘÍPRAVY
Všechny přísady na pláty kromě mouky dáme do hrnce a vaříme asi 4 min. Neustále mícháme až hmota zhnědne. Odstavíme a teplé nalijeme do mísy s moukou, kam přidáme ještě lžíci medu a 1 vejce. Zpracujeme a hned vyválíme 4 tenké placky (obdélníky). Každý plát dáme postupně na vymazaný plech propícháme vidličkou a pečeme rychle do lehkého zhnědnutí asi 3-5 min. Po upečení přesuneme placky na rovnou desku.
Po vychladnutí potíráme pláty z obou stran směsí (kávu zalijeme horkou vodou a do vychladlé zamícháme neušlehanou šlehačku). Pak potřeme krémem. Máslo, cukr(chce to méně), 1 žloutek, 1 vanil.cukr utřeme do pěny a pak vmícháme uvařený vychlazený pudink (nebo uvařený karamel ze Salka). Krémem potřeme i nahoře a po stranách.Hotový medovník posypeme směsí (perník,káva, vlašáky). Směs si namíchejte podle svého uvážení. Nechat alespoň 1 den v ledničce.
Žloutkové
řezy
2 listová těsta po 400 g
náplň: 2 vanilkové pudinky, 1 litr
mléka, 80 g cukru, 160 g hery, 2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce rumu
citronová poleva: 150 g cukru
moučka, pár kapek oleje, 1 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody, 3 lžíce citronové
šťávy
Vše společně řádně rozmícháme.
POSTUP PŘÍPRAVY
Každé listové těsto rozválíme na plát velikosti plechu a každý zvlášť v horké troubě upečeme, asi 15 min. Takže nám vzniknou 2 pláty o velikosti velkého plechu. Po vychladnutí je naplníme krémem.
Krém. Všechny suroviny na krém dáme do
hrnce a svaříme. Vaříme jako pudink, dokud hmota nezhoustne. Rum vmícháme až
když vypneme sporák. Náplň mícháme aby nám nevznikl škraloup, musíme ji míchat
dokud alespoň trochu neschladne protože jinak by se nám po těstě roztekla. Když
už je jen teplá začne tuhnout a na plátu těsta dobře drží. Jeden plát těsta
necháme v plechu, potřeme náplní a druhý plát dáme navrch. Nakonec potřeme
citronovou polevou. Dáme vychladit do lednice, minimálně do druhého dne. Je to
výborné!
KREMROLE
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
listové
těsto, vejce na potření, krém: 4 bílky, 80g moučkového cukru, 160g pískového
cukru. Potřebujeme kovové trubičky.
POSTUP PŘÍPRAVY
Vychlazené listové těsto rozválíme v podlouhlý plát, nakrájíme rádýlkem na úzké pruhy, které navineme na kovové trubičky tak, aby se lehce překrývaly. Potřeme je rozšlehaným vejcem (ne okraje, jen zvrchu) a upečeme v hodně vyhřáté troubě. Při dopékání plech okolo trubiček pokapeme vodou. Upečené trubičky lehce vykroutíme. Vychladlé naplníme sněhovým krémem a před podáváním lehce posypeme moučk. cukrem.
Krém: do tuhého sněhu z bílků zašleháme moučk. cukr. Pískový cukr pokapeme osmi lžícemi vody, když se cukr rozpustí, zahříváme jej na malém plaménku, do doby, až je svařený "na nit" - tj. až se kapka rozvaru mezi dvěma rozevírajícími se prsty táhne jako nit. Hned svařený cukr vešleháme do sněhu a šleháme, až sníh zvětší svůj objem a zhoustne. Doporučuje se šlehat v el. šlehači. Jsou skvělé!
ŘEZY S
PIŠKOTOVÝM KRÉMEM
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto : 4 vejce a kolik vejce váží
,tolik cukru a polohrubé mouky. Přidáme 3 lžíce oleje + 1 kypřící prášek + 1
vanilkový cukr.
Krém: 2 balíčky piškot, 1/4 litru mléka,15
dkg másla, 12 dkg cukru ,rum a kakao
Těsto : Třeme cukr s vejci,přidáváme pomalu
mouku a olej. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Krém : Piškoty rozemeleme a smícháme s
mlékem,měkkým máslem,cukrem,kakaem a rumem. Natíráme na vychladlý piškotový
korpus. Lépe jde roztírat nožem máčeným ve vodě - je potom vzhledově hladší.
Jako ozdobu strouhám čokoládu ,ale lze i jakoukoliv čokoládovou polevu.
POTŘEBNÉ
PŘÍSADY
těsto: 500 g hladké mouky, 120 g
mletého cukru, 250 g tuku, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva,
špetka soli
náplň: 250 g mletého máku, 1 l mléka, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku,
2 lžíce krystalového cukru, 2 vejce, 150 g mletého cukru, 100 g rozinek
namočených v rumu, mleté piškoty nebo strouhanka
POSTUP PŘÍPRAVY
Na vále uhněteme ze všech surovin hladké těsto a dáme do chladna odpočinout. Z
mléka, pudinkových prášků a krystalového cukru uvaříme pudink, do kterého
hned zamícháme mák. Po vychladnutí přidáme mletý cukr, vejce a rozinky a
důkladně promícháme. Zahustíme mletými piškoty nebo strouhankou. Z těsta
oddělíme asi 1/3. Ze 2/3 vyválíme plát a přeneseme na plech vyložený papírem na
pečení. Na těsto rozetřeme rovnoměrně nádivku. Zbylou třetinu těsta rozválíme,
rádýlkem rozkrájíme na proužky asi 1 cm široké a z nich na nádivce vytvoříme
mřížku.
Výborná roláda-jednoduchý recept
Těsto: 4 vejce, 4 lžíce moučkového
cukru, 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce oleje.
Krém
bílý: 1/2 l mléka, 10 dkg polohr.mouky, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr, 1
máslo, 1/2 rostlinného másla- používám Floru.
Krém hnědý: 1 balíček dětských
piškotů, mléko, kakao, trochu rumu,1 máslo, ½ rostlinného másla(Flora)
POSTUP PŘÍPRAVY
Z bílků vyšlehám tuhý sníh,přidám postupně 4
lžíce cukru,pak 4 lžíce mouky,4 žloutky a nakonec 2 lžíce oleje.
Těsto vliji na plech vyložený pečícím
papírem.Peču 10-15 minut na 175´C dorůžova.Po vyjmutí z trouby nechám 1 minutu
vychladnout.Pak přikryji utěrkou a svinu do rolády.Po vychladnutí roládu
rozvinu,sundám utěrku a pečící papír a namažu džemem a naplním krémem.Opět
svinu a namažu zvrchu.Nakonec posypu kokosem.
Krém bílý:svařím si kaši z 1/2 litru mléka,10 dkg polohrubé mouky a
vanilkového cukru.Nechám vychladnout.Pak postupně šlehám elektr.šlehačem-po
lžících přidávám kaši,změklé máslo a moučkový cukr.Vše důkladně prošlehám.
Krém hnědý:rozemelu piškoty na prach,smíchám s
kakaem,přidám trochu rumu(nemusí být),naliji mléko na zvlhčení piškotů(velmi
hustá kaše) a šlehám elektr.šlehačem.Postupně přidávám změklé máslo.Dle potřeby
přidám moučkový cukr.Vše důkladně promíchám.
Uvedené množství každého krému vystačí na 2-3
rolády.
DVOUBAREVNÉ ŘEZY ANTONIE
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto: 250 g hrubé mouky, 250 g
hladké mouky, 250 g cukru,
250
g Hery (tuku), 2 žloutky, 1 vejce, 3 PL mléka, 1 pr.do.peč., 3 PL kakaa
POSTUP PŘÍPRAVY
Těsto zpracujeme(já používám robot) a rozdělíme na dvě poloviny.1
pol.přebarvíme kakaem a dáme přes noc do ledničky.Tmavý plát rozválíme přes
sáček na pečící papír,dáme na plech,potřeme marmeládou(používám meruňkovou)na
to překlopíme přes sáček vyválený světlý plát.Hustě posypeme nasekanými ořechy
a lehce je zatlačíme do těsta.Upečeme a polijeme čok. polevou.
Je to levné,ale ze začátku pracnější,až ji budete dělat po druhé,už to bude
snadné.Rozhodně se námaha vyplatí-je opravdu
výborná.Mám ji od své babičky.
KŘEHKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ
Těsto:
30 dkg mouky (15 dkg polohrubé, 15 dkg hladké)
1 prášek do pečiva
15 dkg změklého tuku
10 dkg cukru
1 celé vejce případně trocha mléka
Krém:
1 měkký tvaroh
1 celé vejce
1 lžíce másla
400 ml mléka
1 vanilkový puding
1 vanilkový cukr případně cukr dle chuti
POSTUP PŘÍPRAVY
Na vál si dáme mouku s práškem, do důlku
přidáme změklé máslo, vejce a cukr a vypracujeme případně s trochou mléka
těsto. Je to křehké těsto,takže se drolí a špatně se s ním pracuje, proto se má
dát asi na hodinu do chladu. Pak vyválíme na 2 placky. První dáme do koláčové
formy na dno tak,aby pokrývala i boky formy, pak přidáme krém a zakryjeme
druhou plackou. Ničím nepotíráme, rovnou upečeme do růžova.
Krém připravíme tak,že si uvaříme z mléka, vanilky, případně dalšího cukru dle
chuti a vanilkového pudingu krém a ještě do horkého dáme lžíci másla, celý
měkký tvaroh a vajíčko. Vše dobře promícháme a nalijeme na placku. Upečený
koláč krájíme až po úplném vychladnutí.