NEBOJTE SE DÁT SI SKLENIČKU
Vědci radí:
Pijte alkohol!
Likér proti rakovině,
víno proti zubním kazům!
O tom, že sklenka červeného vína zdraví prospívá, není pochyb. Pro ty, kteří si občas v menší míře dopřejí alkohol, je tu ještě radostnější zpráva. Nejen víno, ale i ostatní druhy alkoholu jsou zdraví prospěšné. Jen je potřeba pít s mírou a zapomenout na úsloví, že alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství.
Červené víno
Příznivé účinky: Chrání před rakovinou, posiluje mozek, pomáhá proti nespavosti, chrání před zubním kazem, pomáhá proti hluchotě.
Pozitivní vliv na zdraví lze přičíst na vrub látce resveratrol, která se nachází ve slupce a jadérkách hroznového vína. Antioxidant salicylát blahodárně působí na chloupky ve vnitřním uchu, které jsou nezbytné pro dobrý sluch. Podle amerických vědců navíc sklenka červeného bystří intelekt. Chemické látky v hroznovém víně blokují korozivní bakterie, čímž chrání před vznikem zubního kazu. Díky melatoninu se tělu lépe usíná.
Bílé víno
Příznivé účinky: Snižuje hladinu cholesterolu, prospívá plicím, působí protizánětlivě.
V hroznech bílého vína se nacházejí tyrosol a hydroxytyrosol, které snižují cholesterol. Antioxidanty chrání před škodlivými molekulami, které mohou poškodit plicní tkáně. Bílým by neměli pohrdnout lidé trpící artritidou. Potlačuje záněty a snižuje bolest.
Pivo
Příznivé účinky: Obsahuje vitaminy a minerály, které chrání srdce a kosti, a vlákninu.
Půllitr piva v sobě skrývá víc než čtvrtinu doporučené denní dávky vitaminu B, který brání růstu homocysteinu – látky způsobující nemoci srdce. V pivu je také bór potřebný pro zdravé kosti. Díky tomu, že je zlatavý mok chudý na vápník a bohatý na magnesium, snižuje vznik ledvinových kamenů (o 40 %).
Gin
Příznivé účinky: Je protizánětlivý, močopudný.
Destiluje se z čistého alkoholu, proto po něm druhý den tolik nebolí hlava. Vyrábí se z jalovce, bobule, která má močopudné účinky a v přírodní medicíně slouží k léčbě ledvin, žlučníkových kamenů.
Gin má taky protizánětlivé účinky.
Brandy
Příznivé účinky: Chrání před infarktem a krevními sraženinami.
Jako destilát červeného vína obsahuje brandy vysoké množství antioxidantů, které chrání před škodlivými volnými radikály. Ve 30 ml je tolik antioxidantů jako v denní doporučené dávce vitaminu C. Pravidelné pití brandy pomáhá podobně jako aspirin chránit před infarktem a krevními sraženinami.
Šampaňské
Příznivé účinky: Chrání před poraněními mozku.
Myši, do kterých vědci nalili šampaňské, dokázaly snáze čelit poranění mozku.
Baileys
Příznivé účinky: Chrání proti rakovině.
Irský likér se vyrábí z whisky obsahující kyselinu ellagovou. Ta zabíjí rakovinotvorné buňky, aniž by likvidovala buňky zdravé.
Doporučená denní dávka alkoholu
- Ženy: 1 sklenice vína, třetinka piva, panák (4 cl)
- Muži: 1,5 sklenice vína, jedno pivo, panák (5 cl)