ZKUSTE TO SE MNOU
1. 6. 2008
Smažíme a smažíme,
co vyrobíme
to si sníme.
Trhanec
1/2 l mléka, 4 vejce, 200 g dětské krupice, 2 lžíce cukru, 50 g rozinek, 40 g másla, špetka soli a citrónové kůry, skořicový cukr
V mléce rozšleháme krupici, cukr, sůl, žloutky a přidáme citrónovou kůru. Zvlášť vyšleháme sníh z bílků a přidáme do těsta s vypranými rozinkami.
Pečeme na pánvi
s máslem a jedné straně, vidličkou roztrháme a dopečeme do křupava z druhé strany. Na talíři polijeme borůvkovým sirupem nebo likérem a posypeme skořicovým cukrem.
Mrkvanečky 1 vejce, 100 ml mléka, hladká mouka, 1 lžička cukru (nemusí být), 1 jablko, 1 mrkev Připravíme těstíčko jako na lívanečky (jen o trošku hustší) a přidáme nastrouhané jablko a mrkev. Pečeme malé lívance, obalujeme je v cukru se skořicí. Při podávání můžeme nastříknout šlehačku.
Lívance 2 vejce, špetka soli, 30 g cukru moučka, 500 ml mléka, 15 g droždí, 300 g hladké mouky, 100 g másla Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme lžíci mouky, lžíci mléka a necháme kynout. Pak přidáme vejce, sůl, rozmícháme a přidáme střídavě mouku, mléko, aby se neutvořily žmolky. Těsto necháme vykynout, až nabude dvojnásobný objem. Důlky lívanečníku vždy promastíme a lijeme do nich naběračkou těsto. Opékáme po obou stranách dorůžova. Pečené mažeme povidly, sypeme strouhaným tvarohem a kropíme smetanou. Mohou se také sypat skořicí smíchanou s cukrem.
Lívance s ovesnými vločkami 350 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 1 lžíce cukru, špetka soli, 2 žloutky, asi 6 dl mléka, 50 g ovesných vloček, tuk V míse rozetřeme droždí s cukrem, lžíci mouky a trochou vlažného mléka. Vločky zalijeme šálkem mléka. K vykynutému kvásku přidáme sůl, žloutky a střídavě s prosátou moukou a vlažným mlékem připravíme zahoustlé těsto. Po vykynutí do něj promícháme namočené vločky. Těsto lijeme na vymaštěný lívanečník a upečeme lívance. Potíráme je buď povidly a sypeme strouhaným tvarohem nebo jen sypeme skořicovým cukrem.
Lívance s masovou náplní 1 litr mléka, 4 vejce, 40 g droždí, 400 g polohrubé mouky, 400 g vařeného uzeného masa, 1 cibule, česnek, smetana, 4 lžíce křenexu, olej na pečení a sůl 1 litr mléka, 4 vejce, 40 g droždí, 400 g polohrubé mouky, 400 g vařeného uzeného masa, 1 cibule, česnek, smetana, 4 lžíce křenexu, olej na pečení a sůl Ve vlažném mléce rozšleháme droždí, zasypeme moukou se solí a nakonec přidáme vejce. Necháme nakynout a v rozpáleném lívanečníku s olejem pečeme. Po otočení dopečeme lívaneček i z druhé strany. Doprostřed upravíme lžičkou náplně z mletého uzeného masa s cibulí a česnekem, ochutíme smetanou s křenexem. Podáváme s dušeným špenátem, ozdobíme plátky mladé cibulky. Porce pro 4 osoby.
Dobré lívanečky 100 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce ovesných vloček, 1 vejce, 1/4 l mléka, 20 g cukru, 15 g droždí, špetka soli Droždí rozdrobíme do hrnku, přidáme trochu mléka, lžíci cukru a lžíci mouky - necháme vykynout kvásek. Ostatní sypké přísady dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a mléko a zaděláme lité těsto. Necháme asi 20 minut kynout a potom lijeme na lívanečník a opékáme z obou stran. Hotové lívanečky mažeme zavařeninou a zdobíme tvarohem nebo jogurtem.
Lívanečky z jogurtu 400 g kelímek bílého jogurtu, 3/4 kelímku od jogurtu hrubé mouky, 2 menší vejce, trochu mléka,lžička prášku do pečiva,špetka soli, olej, džem, popř. šlehačka nebo strouhaný tvaroh Smícháme jogurt, mouku, prášek, vejce a sůl a zředíme mlékem na hustotu lívancového těsta. Necháme chvíli odstát a na oleji smažíme lívanečky. Mažeme džemem a ozdobíme šlehačkou, příp. posypeme strouhaným tvarohem. (Příp. lze lívanečky jen obalit v cukru se skořicí).
Jablkové pohankové lívanečky 500 g pohankové mouky (i grahamové), 3 dl sodové vody, 3 jablka, 3 vejce, olej na pečení, med, smetana ke šlehání Z mouky, vody a vajec ušleháme těsto, doplníme hrubě strouhanými jablky a pečeme v lívanečníku nebo na pánvi jako omeletky. Teplé podáváme zdobené šlehačkou a medem. Porce pro 4 osoby.
Jemné palačinky I. 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l mléka, 3 vejce, špetka soli, rostlinný olej na smažení Do hrnku dáme prosetou mouku, osolíme a za stálého míchání přiléváme mléko s rozkvedlanými žloutky, až vznikne nepříliš husté jemné těsto. Nakonec vmícháme pevný sníh z bílků. Ohřátou omeletní pánev vymažeme olejem, těsto naléváme naběračkou po menších dávkách. Opečeme po obou stranách a podle chuti naplníme.
Jemné palačinky II. 300 g polohrubé mouky, 60 ml mléka, špetka soli, 3 vejce, 70 g oleje nebo rostlinného tuku na pečení, 10 g vanilkového cukru, 50 g moučkového cukru, 70 ml ovocné šťávy, 300 g jablek, 300 g pomerančů, 200 g hrušek, 40 g čokolády na vaření, 150 ml smetany na šlehání, kandované ovoce na ozdobení Vejce rozšleháme v mléce, přidáme špetku soli a vanilkový cukr a ze stálého míchání přisypeme prosetou mouku. Čtvrtinu hotového těstíčku nalijeme v tenké vrstvě na rozpálenou pánev s trochou tuku a upečeme po obou stranách dorůžova. Stejně upečeme i tři zbývající palačinky. Ty pak ještě horké rozpůlíme a přeložíme tak, aby tvořily trojúhelníky. Ovoce omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Z části pomeranče vymačkáme šťávu. Na náplň pak necháme v pánvi zkaramelizovat cukr, zakapeme jej šťávou z pomerančů a přidáme kousky nakrájeného ovoce. Vše společně prohřejeme. Palačinky naplníme, na talíři přelijeme ovocnou šťávou a rozehřátou čokoládou na vaření. Dozdobíme šlehačkou a kandovaným ovocem. Doba přípravy 40 minut, 4 porce
Palačinky s jablky 1/2 l mléka, 280 g hladké mouky, 3 vejce, špetka soli, cukr vanilka, skořice, citron, 500 g jablek, rostlinný olej na smažení Umícháme hladké, trochu hustší těsto na palačinky. Vmícháme vanilkový cukr a na nudličky nastrouhaná, oloupaná jablka posypaná skořicí. Pečeme silnější palačinky a hotové pokapeme citrónovou šťávou.
Mixované palačinky 3/4 l mléka, 150 g celozrnných ovesných vloček, 2 vejce, 1 vrchovatá lžíce medu, 9 lžic hladké mouky, tuk na smažení Ovesné vločky umixujeme s mlékem, přidáme ostatní přísady, opět promixujeme. Těsto necháme asi 30 minut odstát. Na pánvi smažíme slabé palačinky, plníme zavařeninou a tvarohem nebo rozmačkaným oslazeným ovocem a poléváme jogurtem.
Palačinky se zmrzlinou 2 palačinky, nutella, nahrubo posekané opražené lískové oříšky, 2 kopečky zmrzliny, šlehačka, čokoláda, plátky nektarinky, kandovaná třešeň a lístek máty na ozdobu Hotové palačinky potřeme nutellou a posypeme lískovými jádry. Zabalené palačinky dáme na talířek, doplníme zmrzlinou, plátky nektarinky, šlehačkou a čokoládou, nakonec ozdobíme kandovanou třešní a mátou.
Tvarohové palačinky s čokoládou 1 l mléka, 400 g hladké mouky, 4 vejce, špetku soli, olej na pečení. Na náplň: 500 g netučného tvarohu, sáček vanilkového cukru, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce mléka, lžička sušené citrónové kůry. Na ozdobení: 100 g čokolády na vaření, 2 mandarinky, lžíce strouhaného kokosu Do mísy dáme tvaroh, vanilkový cukr, podle chuti přisladíme moučkovým cukrem (někdy bývá tvaroh kyselejší, a proto je třeba přidat více cukru), mléko, citrónovou kůru a utřeme vařečkou nebo našleháme elektrickými metlami dohladka. V hrnku rozkvedláme mléko, vejce, sůl a potom za stálého míchání přisypáváme mouku, až vznikne řídké těsto. Pánev zahřejeme, vymastíme a nalijeme na ni trochu těsta, palačinky mají být tenké jako papír. Pečeme po obou stranách dozlatova a hotové palačinky udržujeme teplé. Čokoládu rozlámeme na kousky, vložíme do hrnku, přidáme lžíci vody a ve vodní lázni rozpustíme. Mandarinky oloupeme a rozdělíme na dílky. Tvarohovou směsí naplníme mikrotenový sáček s ustřihnutým růžkem. Na okraj každé palačinky nastříkáme trochu tvarohu, stočíme je, polijeme čokoládou, posypeme kokosem a ozdobíme mandarinkou.
Palačinky s masovou náplní 220 g hladké mouky, 2 vejce, 1/2 l mléka, sůl, olej. Náplň: 400-500 g drůbežího masa, 50 g anglické slaniny, 50-100 g sterilovaných žampionů, 50 g sekaných vlašských ořechů, 2 cibule, grilovací koření, kečup. Na ozdobu: 150 g strouhaného sýra, 8 kompotovaných hrušek, 8 lžic jeřabinového kompotu, petrželka Z přísad na palačinky umícháme hladké těsto, které necháme 30 minut odpočinout (můžeme také použít hotovou směs v prášku). Na větší pánvi upečeme na oleji 8 palačinek. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme drobné kostičky masa a zprudka restujeme doměkka. Přidáme jemně pokrájenou slaninu, plátky žampionů a ořechy. Okořeníme podle chuti a ještě chvíli restujeme. Palačinky naplníme směsí, stočíme a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Posypeme strouhaným sýrem a v rozehřáté troubě asi 10 minut zapékáme. Na talíři zdobíme hruškami, jeřabinkami, petrželkou a ozdobíme kečupem.
Omeleta s ovocem 2 vejce, 2 lžíce cukru, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce meruňkového džemu, meruňky, maliny, šlehačka, vaječný likér Vyšleháme celá vejce s cukrem do hustě pěny, zasypeme moukou a pomocí stěrky dáme toto rychlé piškotové těsto na plech s pečícím papírem. Pečeme v horké troubě asi 8 minut do zlatova. Sloupneme papír, potřeme na polovině džemem a částí ovoce, opatrně přehneme, polijeme likérem, ozdobíme šlehačkou, ovocem a ihned podáváme. Porce pro 4 osoby.
Omelety s hráškem a pažitkou 100 g rostlinného másla, 2 lžíce mladých kopřiv, 100 g mraženého zeleného hrášku, 1 lžíce pažitky, 12 vajec, sůl. Na ozdobu: cibulku s natí, řeřichu, hlávkových salát, ředkvičky Na pánev dáme rozehřát 30 g másla a na něm restujeme mražený zelený hrášek - a to tak dlouho, dokud se nerozmrazí a voda nevypaří, tedy zhruba 2 minut. Mladé kopřivy opereme v teplé vodě a rozsekáme. Také pažitku omyjeme, necháme okapat a pokrájíme najemno. Vejce dobře rozšleháme se solí a pak do nich postupně vmícháme kopřivy s pažitkou. Na pánvi rozpálíme čtvrtinu ze zbylého másla, na něj vsypeme čtvrtinu orestovaného hrášku a zalijeme čtvrtinou vaječné směsi. Pokud máme druhou pánve, můžeme současně péci další omelety. Pečeme je zvolna, přibližně 3 minuty po jedné straně a 4 minuty po druhé straně. Řeřichu nasekáme, cibulku i s natí a ředkvičky omyjeme a nakrájíme na proužky. Salát opereme. Přidáme na talíř k horkým omeletám. Podáváme jako předkrm nebo rychlou jarní večeři se zeleninovým salátem. Omelety můžeme ještě na vrch posypat nastrouhaným tvrdým sýrem.
Klasickou zálivku na zeleninový salát zpestříme prolisovaným českem a trochou hořčice.
Omelety s květákovou náplní 8 vajec, 1/4 litru smetany, 50 g sýra Ementál, 1 menší květák, 1 cibule, 4 lžíce obilných klíčků, 6 lžic oleje, pepř, petrželová nať, sůl Nejprve připravíme náplň - květák uvaříme do měkka ve slané vodě a posekáme na drobno. Osmažíme jemně krájenou cibulku, přidáme květák a ochutíme pepřem. V míse šleháme smetanu se žloutky, přisypeme klíčky se strouhaným sýrem a vmícháme pevný sníh z bílků. Připravené těstíčko lijeme na pánev s horkým tukem, částečně necháme na nepříliš rozehřátém ohni srazit, rozdělíme náplň, přehneme v polovině a dopečeme zvolna, nejlépe v troubě. Porce pro 4 osoby.
Smažené pečivo 350 g polohrubé mouky, 80 g másla, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 dl bílého vína, 3 lžíce smetany, 1 lžíce cukru, špetka soli, 3 žloutky, olej na smažení, moučkový cukr na posypání, vanilkový cukr Do prosáté mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme cukr, citróonovou šťávu, špetku soli a smetanu, podle potřeby zalijeme vínem a zaděláme tužší těsto. Necháme asi 2 hodiny rozležet. Poté těsto rozválíme na slabý plát (asi 2 mm), nakrájíme na obdélníky nebo kosočtverce a v rozehřátém oleji smažíme dorůžova. Pečivo sypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme. Rychlé smažené pečivo 250 g polohrubé mouky, 1/8 l mléka, 2 vejce, 2 lžíce cukru, 100 g rozinek, 2 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva, špetka soli, cukr na posypání, olej na smažení Všechny přísady smícháme v misce. Lžící vykrajujeme větší noky a ihned dáváme do rozpáleného tuku smažit. Během smažení otáčíme. Hotové necháme na ubrousku okapat a sypeme cukrem.
Tvarohové knedlíčky a knedlíky 250 g měkkého tvarohu, 1 celé vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce krupice Z uvedených surovin vypracujeme těsto a formujeme knedlíčky velké asi jako vlašský ořech, vložíme do mírně osolené vařící vody a vaříme asi 3-4 minuty, než knedlíčky vyplavou na povrch. Z těsta můžeme utvořit také placičku, na niž položíme jakékoliv ovoce, třeba půlené meruňky nebo borůvky. Plněné tvarohové knedlíky se vaří o něco déle než prázdné. Ať už prázdné tvorové knedlíčky nebo knedlíky s ovocem, obojí posypeme cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Můžeme je posypat také nastrouhanou čokoládou, opraženou strouhankou, kakaem, mletým mákem, perníkem, mletými ořechy nebo tvarohem na strouhání Je to jídlo sice poněkud kaloričtější, ale rychlé, zdravé a biologicky hodnotné.
Halušky se sýrem a tvarohem 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnku vody, 2 celá vejce, sůl, 100 g tvrdého sýra, 200 g tvarohu, 100 g anglické slaniny, 1 malá cibule Z mouky, vody a vajec zaděláme těstíčko. Do většího hrnce dáme vařit mírně osolenou vodu a přes síto na halušky těsto protlačíme do vroucí vody. Krátce povaříme, scedíme a halušky propláchneme vřelou vodou. Mezitím rozškvaříme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a orestujeme jemně nakrájenou cibulku. Horské halušky posypeme nastrouhaným sýrem, rozdrobeným tvarohem a polijeme rozškvařenou slaninou s cibulkou.
Zapékané palačinky s bramborami a tvarohem 500 ml mléka, sůl, 2 vejce, 220 g hladké mouky, tuk na pečení, 50 g másla na polití, 100 ml mléka Z mléka, soli, vajec a mouky připravíme palačinkové těsto, které necháme chvíli odpočinou. Pánev rozehřejeme, nalijeme slabou vrstvu oleje, rozetřeme na ni část těsta a upečeme z obou stran. Ve slupce uvařené a oloupané brambory pokrájíme na malé kostky a opražíme na másle. Tvaroh prolisujeme a rozmícháme se solí a vejcem. Zapékací misku vymastíme a vysypeme strouhankou a střídavě do ní vložíme palačinku, brambory, tvaroh a trochu polijeme máslem a postup opakujeme. Nahoru dáme palačinku, nožem propícháme až na dno mísy, pokropíme zbytkem másla a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali vejce. Vložíme do dobře vyhřáté trouby a pomalu upečeme. Podáváme horské s ovocným kompotem.
Strapačky s tvarohem 1 kg očištěných brambor, 1 lžička soli, 300 g hladké mouky, 300 g prolisovaného tvarohu, 1 cibule, 250 g anglické slaniny Očištěné syrové brambory najemno nastrouháme, přidáme sůl, mouku a vypracujeme těsto. Do velkého hrnce nalijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu. Z těsta odkrajujeme nožem nebo lžičkou malé halušky a házíme je do vařící vody. Když vyplavou na povrch, hned je vybereme dírkovanou lžící a polijeme částí rozškvařené slaniny a osmaženou cibulkou. Urovnáme na talíře, posypeme rozdrobeným tvarohem a na povrchu znovu polijeme osmaženou cibulkou a na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou
Slovenské "vareníky" s tvarohem 250 g hrubé mouky, 50 ml mléka, 200 ml smetany, 2 vejce, sůl, 10 g cukru Nádivka: 600 g tvarohu, 80 g práškového cukru, 1 vejce, 20 g másla, sůl Z mouky, mléka, smetany, vajec, soli a cukru připravíme nudlové těsto, které necháme asi 30 minut odležet. K rozmačkanému tvarohu přidáme cukr, celé vejce, máslo trochu soli a všechno důkladně promícháme. Odležené nudlové těsto rozválíme na tenký plát a vykrajujeme kolečka, na které klademe kopečky tvarohové nádivky. Okraje pevně stiskneme a vaříme asi 8 minut pomalým varem v mírně osolené vodě. Hotové "vareník" vyndáváme děrovanou naběračkou, necháme dobře odkapat, vložíme do nádoby s rozpuštěným máslem a velice lehce promícháme. Podáváme horské s kopečkem husté kyselé smetany, kterou máme zvlášť v omáčníku.
Bramborové opečenky s tvarohem 5 větších vařených brambor, 150 g tvarohu, 150 g hrubé mouky, 150 g krupičky, 1 vejce, 1 žloutek, sůl, tuk Vychladlé a oloupané brambory nastrouháme a na válu vypracujeme s přidáním tvarohu, mouku, krupičky, vejce žloutku a špetky soli těsto Uděláme váleček, z něj nakrájíme placičky, které usmažíme v rozpáleném oleji. Podáváme se zeleninovým salátem.
Korutanské plněné tvarohové knedlíky 400 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl., Náplň: 500g tvarohu, 100 ml smetany, 2 vejce, špetka soli, petrželka nebo pažitka Z mouky, soli vejce a 8 lžic vody zpracujeme těsto. Těsto dobře rozválíme, rozkrájíme rádýlkem a na každý dílek dáme kopeček tvarohové náplně. Knedlíčky uzavřeme, ve vroucí osolené vodě je uvaříme, necháme okapat a na talířích omastíme na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou. Příprava náplně: Tvaroh, smetanu, vejce, koření a sůl dobře promícháme. Nudlový nákyp s tvarohem 40 g másla, 1 vejce, 100 ml mléka, 400 g měkkého tvarohu, 250 g těstovin, 100 g pískového cukru, sůl, nastrouhaná citr. kůra Široké nudle nebo jiné vhodné těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě, propláchneme, necháme okapat a promastíme čtvrtinou dávky másla. Do rozmačkaného tvarohu vmísíme vejce, cukr, citr. kůru, mléko a vše dobře promícháme. Do vymaštěného pekáčku dáme polovinu nudlí, stejnoměrně je urovnáme, přes ně rozetřeme vrstvu tvarohu, přikryjeme druhou polovinou nudlí , na povrchu ještě poklademe vločkami másla a zapečeme v mírně vyhřáté troubě.
Smažená vejce s tvarohem - italská specialita 4 vejce, 200 g tvrdého tvarohu, 40 g másla, 2 lžíce strouhaného sýra, sůl, rajče, zelená petrželka, olej na smažení, vegetka Tvaroh rozkrojíme a utvoříme 4 dostatečně velké plátky, na které později položíme vejce. Plátky tvarohu opečeme po obou stranách na másle a dáme na teplou mísu. Usmažíme volská oka, osolíme, poprášíme vegetou, posypeme nastrouhaným parmazánem a položíme na připravené tvarohové plátky, které ozdobíme rajčetem, snítkou petrželové natě nebol istem hlávkového salátu.
Šunkové taštičky 150 g polohrubé mouky, 150 g tuku, 150 g tvarohu, sůl, mouka na vál, 1 vejce Náplň: 100 g tvrdého sýra, 100 g šunky nebo šunkového salámu Na vál nasypeme mouku, rozsekáme tuk, přidáme tvaroh a na špičku nože soli. Zpracujeme hladké těsto, vyválíme z něho plát, který jako u listového těsta třikrát přeložíme. Pak těsto znovu rozválíme na 3-4mm tloušťku a vykrajujeme kolečka. Polovinu koleček naplníme nastrouhaným sýrem a nadrobno nakrájenou šunkou nebo salámem. Prázdná kolečka pak přiložíme, okraje pevně stiskneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Upečeme a podáváme pokud možno teplé.
Staročeská bramborová pochoutka 750 g brambor, 100 g tvarohu, 1 vejce, 300 g hrubé mouky, 100 g sádla, 2 cibule Brambory oloupeme a nastrouháme jako na bramborák. Přebytečnou vodu slijeme. Přidáme tvaroh, vejce a sůl, těsto dobře promícháme a zahustíme moukou. Z těsta udělané knedlíčky vhazujeme do vařící vody a vařečkou promícháváme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme asi 10 minut. Uvařené knedlíčky polijeme sádlem a posypeme na sádle osmaženou nasekanou cibulkou. Chutnou přílohou je dušený špenát, případně zadělávaný hrášek nebo fazolky.
Tvarohový nákyp 1 veka, 500 g tvarohu, 50 g másla, 100 g cukru, citrónová kůra, 1/5 balíčku rozinek, 500 ml mléka, 3 vejce Tvaroh utřeme s cukrem, máslem a se žloutky, ochutíme citrónovou kůrou a přidáme rozinky. Plátky veky vkládáme do vymazaného pekáče, na ně rozetřeme vrstvu tvarohu s rozinkami a opět poklademe plátky veky. Nakonec zalijeme mlékem, do kterého jsme rozšlehali bílky. Až se mléko vsákne, zapečeme v troubě. Podáváme s kompotem nebo se salátem z čerstvého ovoce.
Tvarohové knedlíky s jablky 500 g tvarohu, 2 vejce, 70 g krupice, 2 jablka, sůl, cukr, 70 g hrubé mouky Tvaroh utřeme s vejci a se solí, vmícháme mouku, krupici a oloupaná n a hrubé nudličky nastrouhaná jablka. Tvoříme malé kulaté knedlíčky, které vkládáme do vřící vody a vaříme asi 10 minut. Podáváme polité rozpuštěným máslem a pocukrované, nebo sypeme mákem.
Tvarohové halušky 320g tvarohu, 60g hrubé mouky, 40g krupice, 3 vajíčka, špetka soli, 60g másla, kousek perníku na strouhání nebo čokoláda. Utřeme asi 40g másla a postupně přimícháváme žloutky, sůl a utřený tvaroh, mouku, Ušlehaný sníh z bílků s krupicí. Z takto utvořené směsi vykrajujeme malé noky a házíme je do vroucí vody. Po třech minutách je scedíme a pokapeme horkým máslem, sypeme strouhaným perníkem
Pečeme na pánvi
s máslem a jedné straně, vidličkou roztrháme a dopečeme do křupava z druhé strany. Na talíři polijeme borůvkovým sirupem nebo likérem a posypeme skořicovým cukrem.
Mrkvanečky 1 vejce, 100 ml mléka, hladká mouka, 1 lžička cukru (nemusí být), 1 jablko, 1 mrkev Připravíme těstíčko jako na lívanečky (jen o trošku hustší) a přidáme nastrouhané jablko a mrkev. Pečeme malé lívance, obalujeme je v cukru se skořicí. Při podávání můžeme nastříknout šlehačku.
Lívance 2 vejce, špetka soli, 30 g cukru moučka, 500 ml mléka, 15 g droždí, 300 g hladké mouky, 100 g másla Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme lžíci mouky, lžíci mléka a necháme kynout. Pak přidáme vejce, sůl, rozmícháme a přidáme střídavě mouku, mléko, aby se neutvořily žmolky. Těsto necháme vykynout, až nabude dvojnásobný objem. Důlky lívanečníku vždy promastíme a lijeme do nich naběračkou těsto. Opékáme po obou stranách dorůžova. Pečené mažeme povidly, sypeme strouhaným tvarohem a kropíme smetanou. Mohou se také sypat skořicí smíchanou s cukrem.
Lívance s ovesnými vločkami 350 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 1 lžíce cukru, špetka soli, 2 žloutky, asi 6 dl mléka, 50 g ovesných vloček, tuk V míse rozetřeme droždí s cukrem, lžíci mouky a trochou vlažného mléka. Vločky zalijeme šálkem mléka. K vykynutému kvásku přidáme sůl, žloutky a střídavě s prosátou moukou a vlažným mlékem připravíme zahoustlé těsto. Po vykynutí do něj promícháme namočené vločky. Těsto lijeme na vymaštěný lívanečník a upečeme lívance. Potíráme je buď povidly a sypeme strouhaným tvarohem nebo jen sypeme skořicovým cukrem.
Lívance s masovou náplní 1 litr mléka, 4 vejce, 40 g droždí, 400 g polohrubé mouky, 400 g vařeného uzeného masa, 1 cibule, česnek, smetana, 4 lžíce křenexu, olej na pečení a sůl 1 litr mléka, 4 vejce, 40 g droždí, 400 g polohrubé mouky, 400 g vařeného uzeného masa, 1 cibule, česnek, smetana, 4 lžíce křenexu, olej na pečení a sůl Ve vlažném mléce rozšleháme droždí, zasypeme moukou se solí a nakonec přidáme vejce. Necháme nakynout a v rozpáleném lívanečníku s olejem pečeme. Po otočení dopečeme lívaneček i z druhé strany. Doprostřed upravíme lžičkou náplně z mletého uzeného masa s cibulí a česnekem, ochutíme smetanou s křenexem. Podáváme s dušeným špenátem, ozdobíme plátky mladé cibulky. Porce pro 4 osoby.
Dobré lívanečky 100 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce ovesných vloček, 1 vejce, 1/4 l mléka, 20 g cukru, 15 g droždí, špetka soli Droždí rozdrobíme do hrnku, přidáme trochu mléka, lžíci cukru a lžíci mouky - necháme vykynout kvásek. Ostatní sypké přísady dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a mléko a zaděláme lité těsto. Necháme asi 20 minut kynout a potom lijeme na lívanečník a opékáme z obou stran. Hotové lívanečky mažeme zavařeninou a zdobíme tvarohem nebo jogurtem.
Lívanečky z jogurtu 400 g kelímek bílého jogurtu, 3/4 kelímku od jogurtu hrubé mouky, 2 menší vejce, trochu mléka,lžička prášku do pečiva,špetka soli, olej, džem, popř. šlehačka nebo strouhaný tvaroh Smícháme jogurt, mouku, prášek, vejce a sůl a zředíme mlékem na hustotu lívancového těsta. Necháme chvíli odstát a na oleji smažíme lívanečky. Mažeme džemem a ozdobíme šlehačkou, příp. posypeme strouhaným tvarohem. (Příp. lze lívanečky jen obalit v cukru se skořicí).
Jablkové pohankové lívanečky 500 g pohankové mouky (i grahamové), 3 dl sodové vody, 3 jablka, 3 vejce, olej na pečení, med, smetana ke šlehání Z mouky, vody a vajec ušleháme těsto, doplníme hrubě strouhanými jablky a pečeme v lívanečníku nebo na pánvi jako omeletky. Teplé podáváme zdobené šlehačkou a medem. Porce pro 4 osoby.
Jemné palačinky I. 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l mléka, 3 vejce, špetka soli, rostlinný olej na smažení Do hrnku dáme prosetou mouku, osolíme a za stálého míchání přiléváme mléko s rozkvedlanými žloutky, až vznikne nepříliš husté jemné těsto. Nakonec vmícháme pevný sníh z bílků. Ohřátou omeletní pánev vymažeme olejem, těsto naléváme naběračkou po menších dávkách. Opečeme po obou stranách a podle chuti naplníme.
Jemné palačinky II. 300 g polohrubé mouky, 60 ml mléka, špetka soli, 3 vejce, 70 g oleje nebo rostlinného tuku na pečení, 10 g vanilkového cukru, 50 g moučkového cukru, 70 ml ovocné šťávy, 300 g jablek, 300 g pomerančů, 200 g hrušek, 40 g čokolády na vaření, 150 ml smetany na šlehání, kandované ovoce na ozdobení Vejce rozšleháme v mléce, přidáme špetku soli a vanilkový cukr a ze stálého míchání přisypeme prosetou mouku. Čtvrtinu hotového těstíčku nalijeme v tenké vrstvě na rozpálenou pánev s trochou tuku a upečeme po obou stranách dorůžova. Stejně upečeme i tři zbývající palačinky. Ty pak ještě horké rozpůlíme a přeložíme tak, aby tvořily trojúhelníky. Ovoce omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Z části pomeranče vymačkáme šťávu. Na náplň pak necháme v pánvi zkaramelizovat cukr, zakapeme jej šťávou z pomerančů a přidáme kousky nakrájeného ovoce. Vše společně prohřejeme. Palačinky naplníme, na talíři přelijeme ovocnou šťávou a rozehřátou čokoládou na vaření. Dozdobíme šlehačkou a kandovaným ovocem. Doba přípravy 40 minut, 4 porce
Palačinky s jablky 1/2 l mléka, 280 g hladké mouky, 3 vejce, špetka soli, cukr vanilka, skořice, citron, 500 g jablek, rostlinný olej na smažení Umícháme hladké, trochu hustší těsto na palačinky. Vmícháme vanilkový cukr a na nudličky nastrouhaná, oloupaná jablka posypaná skořicí. Pečeme silnější palačinky a hotové pokapeme citrónovou šťávou.
Mixované palačinky 3/4 l mléka, 150 g celozrnných ovesných vloček, 2 vejce, 1 vrchovatá lžíce medu, 9 lžic hladké mouky, tuk na smažení Ovesné vločky umixujeme s mlékem, přidáme ostatní přísady, opět promixujeme. Těsto necháme asi 30 minut odstát. Na pánvi smažíme slabé palačinky, plníme zavařeninou a tvarohem nebo rozmačkaným oslazeným ovocem a poléváme jogurtem.
Palačinky se zmrzlinou 2 palačinky, nutella, nahrubo posekané opražené lískové oříšky, 2 kopečky zmrzliny, šlehačka, čokoláda, plátky nektarinky, kandovaná třešeň a lístek máty na ozdobu Hotové palačinky potřeme nutellou a posypeme lískovými jádry. Zabalené palačinky dáme na talířek, doplníme zmrzlinou, plátky nektarinky, šlehačkou a čokoládou, nakonec ozdobíme kandovanou třešní a mátou.
Tvarohové palačinky s čokoládou 1 l mléka, 400 g hladké mouky, 4 vejce, špetku soli, olej na pečení. Na náplň: 500 g netučného tvarohu, sáček vanilkového cukru, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce mléka, lžička sušené citrónové kůry. Na ozdobení: 100 g čokolády na vaření, 2 mandarinky, lžíce strouhaného kokosu Do mísy dáme tvaroh, vanilkový cukr, podle chuti přisladíme moučkovým cukrem (někdy bývá tvaroh kyselejší, a proto je třeba přidat více cukru), mléko, citrónovou kůru a utřeme vařečkou nebo našleháme elektrickými metlami dohladka. V hrnku rozkvedláme mléko, vejce, sůl a potom za stálého míchání přisypáváme mouku, až vznikne řídké těsto. Pánev zahřejeme, vymastíme a nalijeme na ni trochu těsta, palačinky mají být tenké jako papír. Pečeme po obou stranách dozlatova a hotové palačinky udržujeme teplé. Čokoládu rozlámeme na kousky, vložíme do hrnku, přidáme lžíci vody a ve vodní lázni rozpustíme. Mandarinky oloupeme a rozdělíme na dílky. Tvarohovou směsí naplníme mikrotenový sáček s ustřihnutým růžkem. Na okraj každé palačinky nastříkáme trochu tvarohu, stočíme je, polijeme čokoládou, posypeme kokosem a ozdobíme mandarinkou.
Palačinky s masovou náplní 220 g hladké mouky, 2 vejce, 1/2 l mléka, sůl, olej. Náplň: 400-500 g drůbežího masa, 50 g anglické slaniny, 50-100 g sterilovaných žampionů, 50 g sekaných vlašských ořechů, 2 cibule, grilovací koření, kečup. Na ozdobu: 150 g strouhaného sýra, 8 kompotovaných hrušek, 8 lžic jeřabinového kompotu, petrželka Z přísad na palačinky umícháme hladké těsto, které necháme 30 minut odpočinout (můžeme také použít hotovou směs v prášku). Na větší pánvi upečeme na oleji 8 palačinek. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme drobné kostičky masa a zprudka restujeme doměkka. Přidáme jemně pokrájenou slaninu, plátky žampionů a ořechy. Okořeníme podle chuti a ještě chvíli restujeme. Palačinky naplníme směsí, stočíme a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Posypeme strouhaným sýrem a v rozehřáté troubě asi 10 minut zapékáme. Na talíři zdobíme hruškami, jeřabinkami, petrželkou a ozdobíme kečupem.
Omeleta s ovocem 2 vejce, 2 lžíce cukru, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce meruňkového džemu, meruňky, maliny, šlehačka, vaječný likér Vyšleháme celá vejce s cukrem do hustě pěny, zasypeme moukou a pomocí stěrky dáme toto rychlé piškotové těsto na plech s pečícím papírem. Pečeme v horké troubě asi 8 minut do zlatova. Sloupneme papír, potřeme na polovině džemem a částí ovoce, opatrně přehneme, polijeme likérem, ozdobíme šlehačkou, ovocem a ihned podáváme. Porce pro 4 osoby.
Omelety s hráškem a pažitkou 100 g rostlinného másla, 2 lžíce mladých kopřiv, 100 g mraženého zeleného hrášku, 1 lžíce pažitky, 12 vajec, sůl. Na ozdobu: cibulku s natí, řeřichu, hlávkových salát, ředkvičky Na pánev dáme rozehřát 30 g másla a na něm restujeme mražený zelený hrášek - a to tak dlouho, dokud se nerozmrazí a voda nevypaří, tedy zhruba 2 minut. Mladé kopřivy opereme v teplé vodě a rozsekáme. Také pažitku omyjeme, necháme okapat a pokrájíme najemno. Vejce dobře rozšleháme se solí a pak do nich postupně vmícháme kopřivy s pažitkou. Na pánvi rozpálíme čtvrtinu ze zbylého másla, na něj vsypeme čtvrtinu orestovaného hrášku a zalijeme čtvrtinou vaječné směsi. Pokud máme druhou pánve, můžeme současně péci další omelety. Pečeme je zvolna, přibližně 3 minuty po jedné straně a 4 minuty po druhé straně. Řeřichu nasekáme, cibulku i s natí a ředkvičky omyjeme a nakrájíme na proužky. Salát opereme. Přidáme na talíř k horkým omeletám. Podáváme jako předkrm nebo rychlou jarní večeři se zeleninovým salátem. Omelety můžeme ještě na vrch posypat nastrouhaným tvrdým sýrem.
Klasickou zálivku na zeleninový salát zpestříme prolisovaným českem a trochou hořčice.
Omelety s květákovou náplní 8 vajec, 1/4 litru smetany, 50 g sýra Ementál, 1 menší květák, 1 cibule, 4 lžíce obilných klíčků, 6 lžic oleje, pepř, petrželová nať, sůl Nejprve připravíme náplň - květák uvaříme do měkka ve slané vodě a posekáme na drobno. Osmažíme jemně krájenou cibulku, přidáme květák a ochutíme pepřem. V míse šleháme smetanu se žloutky, přisypeme klíčky se strouhaným sýrem a vmícháme pevný sníh z bílků. Připravené těstíčko lijeme na pánev s horkým tukem, částečně necháme na nepříliš rozehřátém ohni srazit, rozdělíme náplň, přehneme v polovině a dopečeme zvolna, nejlépe v troubě. Porce pro 4 osoby.
Smažené pečivo 350 g polohrubé mouky, 80 g másla, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 dl bílého vína, 3 lžíce smetany, 1 lžíce cukru, špetka soli, 3 žloutky, olej na smažení, moučkový cukr na posypání, vanilkový cukr Do prosáté mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme cukr, citróonovou šťávu, špetku soli a smetanu, podle potřeby zalijeme vínem a zaděláme tužší těsto. Necháme asi 2 hodiny rozležet. Poté těsto rozválíme na slabý plát (asi 2 mm), nakrájíme na obdélníky nebo kosočtverce a v rozehřátém oleji smažíme dorůžova. Pečivo sypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme. Rychlé smažené pečivo 250 g polohrubé mouky, 1/8 l mléka, 2 vejce, 2 lžíce cukru, 100 g rozinek, 2 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva, špetka soli, cukr na posypání, olej na smažení Všechny přísady smícháme v misce. Lžící vykrajujeme větší noky a ihned dáváme do rozpáleného tuku smažit. Během smažení otáčíme. Hotové necháme na ubrousku okapat a sypeme cukrem.
Tvarohové knedlíčky a knedlíky 250 g měkkého tvarohu, 1 celé vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce krupice Z uvedených surovin vypracujeme těsto a formujeme knedlíčky velké asi jako vlašský ořech, vložíme do mírně osolené vařící vody a vaříme asi 3-4 minuty, než knedlíčky vyplavou na povrch. Z těsta můžeme utvořit také placičku, na niž položíme jakékoliv ovoce, třeba půlené meruňky nebo borůvky. Plněné tvarohové knedlíky se vaří o něco déle než prázdné. Ať už prázdné tvorové knedlíčky nebo knedlíky s ovocem, obojí posypeme cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Můžeme je posypat také nastrouhanou čokoládou, opraženou strouhankou, kakaem, mletým mákem, perníkem, mletými ořechy nebo tvarohem na strouhání Je to jídlo sice poněkud kaloričtější, ale rychlé, zdravé a biologicky hodnotné.
Halušky se sýrem a tvarohem 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnku vody, 2 celá vejce, sůl, 100 g tvrdého sýra, 200 g tvarohu, 100 g anglické slaniny, 1 malá cibule Z mouky, vody a vajec zaděláme těstíčko. Do většího hrnce dáme vařit mírně osolenou vodu a přes síto na halušky těsto protlačíme do vroucí vody. Krátce povaříme, scedíme a halušky propláchneme vřelou vodou. Mezitím rozškvaříme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a orestujeme jemně nakrájenou cibulku. Horské halušky posypeme nastrouhaným sýrem, rozdrobeným tvarohem a polijeme rozškvařenou slaninou s cibulkou.
Zapékané palačinky s bramborami a tvarohem 500 ml mléka, sůl, 2 vejce, 220 g hladké mouky, tuk na pečení, 50 g másla na polití, 100 ml mléka Z mléka, soli, vajec a mouky připravíme palačinkové těsto, které necháme chvíli odpočinou. Pánev rozehřejeme, nalijeme slabou vrstvu oleje, rozetřeme na ni část těsta a upečeme z obou stran. Ve slupce uvařené a oloupané brambory pokrájíme na malé kostky a opražíme na másle. Tvaroh prolisujeme a rozmícháme se solí a vejcem. Zapékací misku vymastíme a vysypeme strouhankou a střídavě do ní vložíme palačinku, brambory, tvaroh a trochu polijeme máslem a postup opakujeme. Nahoru dáme palačinku, nožem propícháme až na dno mísy, pokropíme zbytkem másla a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali vejce. Vložíme do dobře vyhřáté trouby a pomalu upečeme. Podáváme horské s ovocným kompotem.
Strapačky s tvarohem 1 kg očištěných brambor, 1 lžička soli, 300 g hladké mouky, 300 g prolisovaného tvarohu, 1 cibule, 250 g anglické slaniny Očištěné syrové brambory najemno nastrouháme, přidáme sůl, mouku a vypracujeme těsto. Do velkého hrnce nalijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu. Z těsta odkrajujeme nožem nebo lžičkou malé halušky a házíme je do vařící vody. Když vyplavou na povrch, hned je vybereme dírkovanou lžící a polijeme částí rozškvařené slaniny a osmaženou cibulkou. Urovnáme na talíře, posypeme rozdrobeným tvarohem a na povrchu znovu polijeme osmaženou cibulkou a na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou
Slovenské "vareníky" s tvarohem 250 g hrubé mouky, 50 ml mléka, 200 ml smetany, 2 vejce, sůl, 10 g cukru Nádivka: 600 g tvarohu, 80 g práškového cukru, 1 vejce, 20 g másla, sůl Z mouky, mléka, smetany, vajec, soli a cukru připravíme nudlové těsto, které necháme asi 30 minut odležet. K rozmačkanému tvarohu přidáme cukr, celé vejce, máslo trochu soli a všechno důkladně promícháme. Odležené nudlové těsto rozválíme na tenký plát a vykrajujeme kolečka, na které klademe kopečky tvarohové nádivky. Okraje pevně stiskneme a vaříme asi 8 minut pomalým varem v mírně osolené vodě. Hotové "vareník" vyndáváme děrovanou naběračkou, necháme dobře odkapat, vložíme do nádoby s rozpuštěným máslem a velice lehce promícháme. Podáváme horské s kopečkem husté kyselé smetany, kterou máme zvlášť v omáčníku.
Bramborové opečenky s tvarohem 5 větších vařených brambor, 150 g tvarohu, 150 g hrubé mouky, 150 g krupičky, 1 vejce, 1 žloutek, sůl, tuk Vychladlé a oloupané brambory nastrouháme a na válu vypracujeme s přidáním tvarohu, mouku, krupičky, vejce žloutku a špetky soli těsto Uděláme váleček, z něj nakrájíme placičky, které usmažíme v rozpáleném oleji. Podáváme se zeleninovým salátem.
Korutanské plněné tvarohové knedlíky 400 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl., Náplň: 500g tvarohu, 100 ml smetany, 2 vejce, špetka soli, petrželka nebo pažitka Z mouky, soli vejce a 8 lžic vody zpracujeme těsto. Těsto dobře rozválíme, rozkrájíme rádýlkem a na každý dílek dáme kopeček tvarohové náplně. Knedlíčky uzavřeme, ve vroucí osolené vodě je uvaříme, necháme okapat a na talířích omastíme na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou. Příprava náplně: Tvaroh, smetanu, vejce, koření a sůl dobře promícháme. Nudlový nákyp s tvarohem 40 g másla, 1 vejce, 100 ml mléka, 400 g měkkého tvarohu, 250 g těstovin, 100 g pískového cukru, sůl, nastrouhaná citr. kůra Široké nudle nebo jiné vhodné těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě, propláchneme, necháme okapat a promastíme čtvrtinou dávky másla. Do rozmačkaného tvarohu vmísíme vejce, cukr, citr. kůru, mléko a vše dobře promícháme. Do vymaštěného pekáčku dáme polovinu nudlí, stejnoměrně je urovnáme, přes ně rozetřeme vrstvu tvarohu, přikryjeme druhou polovinou nudlí , na povrchu ještě poklademe vločkami másla a zapečeme v mírně vyhřáté troubě.
Smažená vejce s tvarohem - italská specialita 4 vejce, 200 g tvrdého tvarohu, 40 g másla, 2 lžíce strouhaného sýra, sůl, rajče, zelená petrželka, olej na smažení, vegetka Tvaroh rozkrojíme a utvoříme 4 dostatečně velké plátky, na které později položíme vejce. Plátky tvarohu opečeme po obou stranách na másle a dáme na teplou mísu. Usmažíme volská oka, osolíme, poprášíme vegetou, posypeme nastrouhaným parmazánem a položíme na připravené tvarohové plátky, které ozdobíme rajčetem, snítkou petrželové natě nebol istem hlávkového salátu.
Šunkové taštičky 150 g polohrubé mouky, 150 g tuku, 150 g tvarohu, sůl, mouka na vál, 1 vejce Náplň: 100 g tvrdého sýra, 100 g šunky nebo šunkového salámu Na vál nasypeme mouku, rozsekáme tuk, přidáme tvaroh a na špičku nože soli. Zpracujeme hladké těsto, vyválíme z něho plát, který jako u listového těsta třikrát přeložíme. Pak těsto znovu rozválíme na 3-4mm tloušťku a vykrajujeme kolečka. Polovinu koleček naplníme nastrouhaným sýrem a nadrobno nakrájenou šunkou nebo salámem. Prázdná kolečka pak přiložíme, okraje pevně stiskneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Upečeme a podáváme pokud možno teplé.
Staročeská bramborová pochoutka 750 g brambor, 100 g tvarohu, 1 vejce, 300 g hrubé mouky, 100 g sádla, 2 cibule Brambory oloupeme a nastrouháme jako na bramborák. Přebytečnou vodu slijeme. Přidáme tvaroh, vejce a sůl, těsto dobře promícháme a zahustíme moukou. Z těsta udělané knedlíčky vhazujeme do vařící vody a vařečkou promícháváme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme asi 10 minut. Uvařené knedlíčky polijeme sádlem a posypeme na sádle osmaženou nasekanou cibulkou. Chutnou přílohou je dušený špenát, případně zadělávaný hrášek nebo fazolky.
Tvarohový nákyp 1 veka, 500 g tvarohu, 50 g másla, 100 g cukru, citrónová kůra, 1/5 balíčku rozinek, 500 ml mléka, 3 vejce Tvaroh utřeme s cukrem, máslem a se žloutky, ochutíme citrónovou kůrou a přidáme rozinky. Plátky veky vkládáme do vymazaného pekáče, na ně rozetřeme vrstvu tvarohu s rozinkami a opět poklademe plátky veky. Nakonec zalijeme mlékem, do kterého jsme rozšlehali bílky. Až se mléko vsákne, zapečeme v troubě. Podáváme s kompotem nebo se salátem z čerstvého ovoce.
Tvarohové knedlíky s jablky 500 g tvarohu, 2 vejce, 70 g krupice, 2 jablka, sůl, cukr, 70 g hrubé mouky Tvaroh utřeme s vejci a se solí, vmícháme mouku, krupici a oloupaná n a hrubé nudličky nastrouhaná jablka. Tvoříme malé kulaté knedlíčky, které vkládáme do vřící vody a vaříme asi 10 minut. Podáváme polité rozpuštěným máslem a pocukrované, nebo sypeme mákem.
Tvarohové halušky 320g tvarohu, 60g hrubé mouky, 40g krupice, 3 vajíčka, špetka soli, 60g másla, kousek perníku na strouhání nebo čokoláda. Utřeme asi 40g másla a postupně přimícháváme žloutky, sůl a utřený tvaroh, mouku, Ušlehaný sníh z bílků s krupicí. Z takto utvořené směsi vykrajujeme malé noky a házíme je do vroucí vody. Po třech minutách je scedíme a pokapeme horkým máslem, sypeme strouhaným perníkem
Komentáře
Přehled komentářů
vlGW
') ORDER BY 1-- -
(EIJp, 5. 6. 2020 17:56)