VÝTEČNÉ RECEPTY OD JIRKY 5
Zdravotní likér ze zelených ořechů
Suroviny:
40 zelených vlašských ořechů,
Postup:
Do větší sklenice dáme vrstvu rozpůlených ořechů, posypeme cukrem, další vrstvu ořechů, cukr a tak dále... Necháme rozležet při pokojové teplotě několik dnů, než se vytvoří šťáva. Zahřejeme v hrnci vodku skoro k bodu varu, přidáme ořechy se šťávou a zamícháme. Nevaříme! Přecedíme do lahví a necháme uležet alespoň 2 týdny. Doporučuji malou štamprličku denně při potížích se štítnou žlázou nebo jako prevence. Lze podávat i dětem malou lžičku, je v tom přírodní jód.
Suroviny a postup:
Mezi mnoha likéry, které lidé v krkonošské
oblasti pro svou domácí potřebu vyráběli, zaujímá významné místo i „bílá kodernouka".
Dělali ji tak, že například do čtyřlitrové ianve od jíkursk nasypali do
poloviny žito a přidali několik tvrdých chlebových kůrek. V1 litru vody svařili
Punče
Suroviny na 1 sklenici:
3 lžičky pískového cukru, 1 lžička citrónové šťávy, 1 - 1,5dl vroucí vody, kolečko citrónu, 0,5 - 1dl rumu
Postup:
Do sklenice dáme cukr, citrónovou šťávu, dolijeme vroucí vodou a zamícháme. Na povrch nápoje položíme kolečko citrónu, na něj nalijeme opatrně rum, který zapálíme, a hořící punč podáváme.
Suroviny:
Vaječný punč:
1/2 l bílého vína, 1/2 vanilkového lusku, 2
plátky citronu, 1 tyčinka skořice, 3 vejce, špetka soli,
Kávový punč:
3/4 l silné kávy, 1/2 l portského vína, 1/4 l
rumu,
Postup:
Příprava vaječného punče:
Bílé víno, rozpůlený vanilkový lusk, citronové
řezy a skořici zahřejt, ale nevařte. Bílek a sůl ušlehejte do tuha, přidejte
moučkový cukr. Bílek a rum rozkvedlejte, vmíchejte. Víno proceďte, přilejte
horké do vaječné pěny a znovu vyšlehejte. Dejte do sklenic.
Příprava kávového punče:
Čerstvě uvařenou kávu, portské víno a rum s
cukrem zahřejte, až se cukr rozpustí. Punč nalejte do sklenic. Kůru chemicky
neošetřeného citronu nechte krátce louhovat a spirálky citronové kůry zavěste
do sklenic.
Suroviny a postup:
Čiernu kávu ochuťte cukrom, povarte ju chvíľu
s klinčekmi a škoricou. Zmes potom zceďte a dolejte do nej rum podľa chute.
Suroviny:
Postup:
Cukor nasypeme do 1/2 l vody a prevaríme.
Prilejeme biele víno ale už nevaríme. Rum zohrejeme, zapálime a dolejeme k
punču. Pridáme prefiltrovanú citrónovú šťavu, punč dochutíme a podávame horúci.
Vhodná príloha: Jemné krehké pečivo, čerstvé oblátky.
Suroviny:
1 lžička medu,
Postup:
Do sklenice s ouškem s varného skla dejte lžičku medu. Svařte víno s
kořením (až se začne dělat pěna), vlijte horké víno na med, vložte velký plátek
citronu a přidejte horký rum, který můžete zapálit v naběračce a pomalu
nalévat.
Silvestrovský ledový punč ze šampusu
Suroviny:
360 ml černorybízového džusu, 360 ml malinové
limonády, 360 ml citrónové limonády,
Postup:
Ve velké nádobě na punč nebo bowli smíchejte veškeré tekuté ingredience. Důkladně promíchejte a vychlaďte do ledova. Zdobte přímo v míse nebo ve skleničkách plátky citrónu a lístky máty.
Variace:
Rybízový džus můžete nahradit brusinkovým.
Místo malinovky lze použít jakoukoli podobnou limonádu přibližně červené barvy.
Lépe je však volit spíše méně sladké limonády. Stejně jako obyčejný citrón lze
použít i limetku.
Smetanový punč
Suroviny:
šťáva z 1 citrónu,
Postup:
Citrónovou kůru, koření, víno, čaj a cukr za stálého míchání zahřejeme, ale
nenecháme dojít k varu. Před podáváním přidáme ostatní ingredience. Koňak může
být i zahřátý.
Vajcový punč
Suroviny:
1 lyžička zeleného čaju, 500 ml vriacej vody, 200 ml smotany na šľahanie RAJO,
2 žĺtky, 8 lyžíc vínovice, 1 lyžica cukru, strúhaný muškátový oriešok.
Postup:
Čaj vsypeme do vody a na slabom ohni varíme asi 3 minúty. Potom precedíme do
hrnca. Pridáme smotanu, žĺtky, vínovicu, cukor a za stáleho miešania
zahrievame, až je punč horúci a spenený, nesmie sa však variť. Naplníme do
pohárov, posypeme štipkou muškátového orieška a podávame.
Suroviny pro 4 porce:
50 g rozinek,
Postup:
Rozinky zalijeme rumem a necháme několik hodin máčet. Čaj, víno, citron a
skořici zahřejeme k varu. Do sklenice rozdělíme rozinky s rumem, zalijeme
punčem a podle chuti osladíme. Naléváme do čajových nebo punčových sklenic s
kovovou objímkou (nejlépe předem nahřátých). Punč podáváme po jídle s
přiloženou lžičkou.
Suroviny:
4 citróny, 1 struk vanilky, 2 zrnká bodiánu, 4
klinčeky, 1 zvitok škorice, 1 kúsok zázvoru, 50 dag cukru,
POSTUP:
Z citróna vytlačíme šťavu. Do šťavy
pridáme koreniny a citrónovú kôru. Vodu s cukrom uvaríme na sirup (2
min) a necháme vychladnúť. Vychladnutý sirup, rum a koreninovú zmes
dáme do jednej nádoby a necháme luhovať 5 až 7 dní.
Podávame: Jeden diel extraktu a dva diely
horúcej vody.
Vína
Suroviny:
Postup:
Bazu prepláchneme, oberieme, pridáme
Suroviny a postup:
Při chřipce vypijte skleničku svařeného vína - dělá divy.
Suroviny pro 10 porcí:
Postup:
Svaříme vodu s cukrem a necháme vychladnout. Do velké sklenice (min. 3 litrové) nasypeme rýži, koření, přidáme citron a droždí a zalijeme cukerným roztokem. Na sklenici dáme dva igelitové sáčky, mezi ně vatu, upevníme gumičkou a igelity propícháme. Necháme šest týdnů kvasit, dokud není nápoj úplně čirý. Potom stočíme hadičkou. Podáváme vychlazené se sodou ve skleničce na stopce ozdobené cukrem a citronem.
Suroviny:
Postup:
Ryžu umyjeme v studenej vode, vsypeme do fľaše s objemom
Všetko necháme 6 týždňov kvasiť, potom hadičkou stočíme do fliaš a necháme ešte
asi 10 dní dozrieť. Ak víno nie je číre, je vhodné ho prefiltrovať cez
filtračný papier. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Suroviny a postup:
Suroviny:
Postup:
Jemný krystalový cukr svarime s
Dobře umytý citron ostrouháme (kůru) a zbytek citronu pokrájíme na drobné kostečky nebo kolečka. Kvasnice rozdrobime. Pridame ostatni ingredience a vsechno dobre promichame. Lahev přikryjeme ubrouskem, nebo tenší utěrkou a převážeme a necháme to stát aspoň 6 týdnů v teple.
Po 6 týdnech to zcedíme, stočíme do menší láhve a necháme to stát další 2 týdny. Pak to stačíme do lahví a můžeme podávat s ledem.
Máte-li nějaké výročí, nebo oslavu a chcete mít hotové cinzano, musíte začít s přípravou 8 týdnů předem.
Suroviny a postup:
Suroviny a postup:
60 dag kukuřičných zrn opláchneme a dáme do 10
litrové nádoby.Převaříme 8 litrů vody a zalejeme kukuřici. Přidáme
Suroviny a postup:
Potřebujeme dva litry květů (asi
Suroviny:
50 dag raži, 75 dag cukru, 5 dag kvasníc,
Postup:
Prevarenú vodu s cukrom necháme vychladnúť, pridáme ostatné suroviny a necháme 2 týždne kvasiť.
Suroviny a postup:
5 kilogramů reveně nadrobno nakrájíme, zalijeme deseti litry svařené vody a necháme dva dny odstát. Poté sebereme z povrchu pěnu, šťávu vylisujeme, přecedíme a rozmícháme v ní tři kilogramy cukru. Necháme kvasit - nejlépe v soudku nebo demižomu, který lehce zakryjeme. Když se kvasný proces zastaví, přidáme do vína půl litru rumu nebo koňaku a čtvrt kila cukru krystalu. Nápoj necháme uležet asi tři měsíce a poté jej stočíme do láhví, které uložíme do sklepa - po půl roce můžeme víno pít. Pro zlepšení chuti můžeme do soudku přidat tři omyté nakrájené pomeranče, ze kterých jsme odstranili jádra.
Suroviny:
Postup:
Šípky umyjeme a dáme do demižóna. Vodu s
cukrom prevaríme, pridáme kyselinu citrónovú a vlažný roztok nalejeme na šípky.
Necháme kvasiť na teplom mieste. Po stočení znova pridáme
Vin de noix (víno ze zelených ořechů) 1
Suroviny:
40 zelených ořechů,
Postup:
Do soudku s víkem dáme ořechy, rozkrájené na čtvrtiny, nalijeme víno, přidáme cukr, oříšek a vanilku. Dobře uzavřeme a uložíme na tmavé místo při pokojové teplotě. Necháme 50 dní a každé 2 týdny protřepeme. Otevřeme, přecedíme, smícháme s brandy, nelijeme do láhví, zakorkujeme a necháme dalších asi 6 měsíců na tmavém chladném místě.
Vin de noix (víno ze zelených ořechů) 2
Suroviny:
15 zelených ořechů - nakrájet na kousky,
přidat kousek celé skořice, 4 hřebíčky, 3 kuličky jalovce, citronovou kůru z
1/2 citronu a zalít 1 litrem vodky, nechat uležet 6 týdnů, pak svařit 1/2 litru
vody s
Suroviny a postup:
Chlebové kůrky by měly být tmavé, aby daly
vínu pěknou barvu. Kromě nich už potřebujeme jen vodu a cukr, kvasinky
nepřidáváme. Dvacet deka kůrek vložíme do pětilitrové nádoby - nejlépe skleněné
zavařovací láhve, a zalijeme je teplou vodou, ve které jsme rozpustili kilogram
cukru. Vodu jen ohřejeme, nepřevařujeme ji, abychom v ní nezlikvidovali
přirozený obsah kvasinek. Nádobu dobře uzavřeme, uzávěr opatříme kvasnou zátkou
a dáme do teplé místnosti, kde by se teplota měla pohybovat v rozmezí 20 až
Staré a špeciálne recepty
Babičkin orechový likér
Suroviny a postup:
Moja vnučka Soňa na Jána oberie susedove orechy. Ja ich poumývam, nechám
odkvapkať, potom každý napoly prekrojím, dám do dvojlitrového zaváracieho
pohára a zalejem litrom vínovice. Majú byť celkom zaliate. Navrch dám
papier, potom igelit a dobre tuho to zaviažem. Dám do okna tri mesiace na
slnko zrieť. Keď nesvieti slnko, tak sa musia uskromniť – namiesto slniečka sa
občas teplými očami na ne pozriem ja, aby veľmi nevychladli, lebo by
nevyzierali.
Majú sa tam pridávať ešte všelijaké veci, ktoré ja nemám, ani neviem, kde by
som ich vzala – estragón, enciánový koreň a tak. Tak to tam ani nepíš.
Dávam však dobre umytý pokrájaný pomaranč. Ja ho pridávam až po troch
mesiacoch.
Po troch mesiacoch sa to scedí. Na každý liter liehu sa počíta
Poznámka: Na každý liter alkoholu sa môže pridať nadrobno pokrájaný pomaranč.
Suroviny a postup:
Povylievam do hrnčeka sladké mlieko (SALKO), povymývam
vínovicou. Pridám jeden žĺtok. Viac nie, aj keď sa hovorí, že alkohol zabije,
ak tam niečo je, nejaká salmonela alebo niečo podobné. Aj trochu rumu tam
dávam, fantázia pracuje, všelijako to ochutnávam a ochucujem. Dve Salká
a vínovica – to chutnám. Záleží na hustote a koľko to má „grádov“.
Ak si chcete spraviť vajčák, ako bol v Intímnom osvetlení, dajte menej vínovice (alebo vodky). Príjemné
zalizovanie a vylizovanie štamperlíkov!
Suroviny a postup:
Majiteľ najstaršej lekárne v Prešporku
opatruje vraj po svojich predkoch hrubý, švabachom písaný zošit so vzácnymi
poznámkami dakedajšieho hradného likérmajstra. Ten v časoch keď
k hradu pristavali Tereziánum, aby bolo kde nielen úradovať, ale aj robiť
opulentné hostiny, vyváral likéry, ktoré hosťom pomáhali tráviť a po
hostinách liečiť ich preťažené vnútornosti. Lekárnik mnohé z likérov
vyrábal a draho predával do najhonosnejších prešporských reštaurácií
a kaviarní, kde pre ne vymýšľali honosné názvy.
Na „Tajomstvo prešporského hradu“ nasypal pán lekárnik do veľkého mažiara po desať deka muškátového orecha, klinčekov a agonostúry, po štyridsať dekov koreňa horca žltého, puškvorcového podzemku, podzemku galangy a koreňa archangeliky, dal to učňom potĺcť na prach, ten nasypal do dubového súdka, pridal k nemu dve kilá čerstvej citrónovej kôry, kilo pomarančovej kôry a túto zmes zalial pätnástimi litrami šestdesiatpercentnej jablkovej pálenky a piatimi litrami vody. Robieval to v pondelok a do ďalšieho pondelka nechal súdok stáť. Potom na sirup zvaril desať kilo medu a päť litrov vody. Keď sirup dobre vychladol, prefiltroval doň obsah súdka, dobre zamiešal, súdok vypláchol a nalial doň hotový likér, ktorý musel ešte najmenej tri týždne zrieť, Koľko takého likéru urobí, toľko dodnes dobre predá a tak lekáreň Červený rak nemusí živoriť.
Likér si priprav pre svoju rodinu doma, vyjde
ťa desaťkrát lacnejšie ako v kaviarni, cukrárni či reštaurácii. Zo
všetkých jeho prísad zober desatinu, dostaneš ich kúpiť v lekárni.