60 dag jačmeňa, 16 l
vody, 250 g cukru, 2 - 3 dag chmeľu (dá sa kúpiť sušený v lekárni), 2 dag sladkého
drievka (lékořice, pendrek), 1 hrsť sušených jabĺk, pivovarnícke kvasnice
(alebo obyčajné droždie 5 - 6 dag)
Postup:
60 dag jačmeňa, ktorý dobre umyjeme, mokrý
prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme 3 dni naklíčiť. Potom tento slad
necháme 2 dni uschnúť v chladnej miestnosti, vložíme na väčšiu panvicu a
pražíme. Podľa stupňa praženia má potom pivo farbu. Pražený jačmeň rozbijeme v
mažiari, vsypeme do 16 litrov vody, pridáme asi
250 g cukru, 2 - 3 dag chmeľu (kúpime sušený v lekárni), pridáme 2 dag
sladkého drievka (lékořice, pendrek) a hrsť sušených jabĺk. Zmes asi 2 hodiny
varíme, potom precedíme cez plátno, najlepšie do hlineného hrnca. Keď tekutina
trochu schladne pridáme pivovarnícke kvasnice, alebo obyčajné droždie asi 5 - 6
dag. Nádobu umiestnime do nie príliš chladnej miestnosti, denne opatrne
odstraňujeme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Už po 3 dňoch môžeme pivo stáčať
do fliaš. Vo fľašiach sa pivo necháva najmenej 8 dní.
50 g suchého chmele, 700 g cukru, 300 g melty, 40 g kvasnic, 6 l kvalitní vody (bez chloru)
Postup:
Vše svařit (mimo kvasnic), až se odvaří asi 2 l
vody. Po odstavení a ochlazení rozmíchat do šálku 40 g
kvasnic a řádně s odvarem zamíchat a nechat 8 hodin stát. Po této době se vývar
slije přes plátno do připravených lahví. Lahve se plní o 10 procent obsahu méně
než je obsah lahve. Poté se lahve zazátkují, je dobré zátky dobře zajistit. Při
kvašení se může stát, že tlak zátku vytlačí. Po 4 až 5 dnech se konzumuje.
Pivo vznikne
tak, že ze sladu vyluhované cukry se povaří s chmelem, kvasnice z těchto cukrů
vytvoří alkohol a vykvašený nápoj pak ještě několik týdnů zraje.
Pan Josef
Fencl z Krušovic tvrdí, že zvládnout tento proces doma není problém - sám si
pivo vyrábí v garáži již léta a o své zkušenosti se s námi ochotně podělil. To
podstatné ukazují obrázky, ale byť je celý proces v zásadě jednoduchý, vstupuje
do něj řada dalších faktorů, které mohou výsledek pokazit. Především je třeba
pečlivě dbát na čistotu.
Teorie:
Slad,
sušené nebo granulované chmelové šišky a pivovarské kvasnice nám v menším
množství prodají (případně věnují) v každém pivovaru. Důležitá je kvalita vody
-vhodná je dobrá studniční, ne příliš tvrdá voda, ale je možné použít i
kvalitní vodu z veřejné vodovodní sítě. Slad si můžeme dát našrotovat přímo v
pivovaru nebo jej pomeleme v kuchyňském mlýnku - trvá to pochopitelně déle.
Dále potřebujeme hrnec odpovídajícího objemu, další větší nádoby na manipulaci
s meziprodukty, potravinářskou hadici na stáčení, zdroj tepla (kamna, sporák),
přesný teploměr schopný měřit do 100 °C a vhodný (nekovový) nástroj na
míchání (např. velká dřevěná vařečka). Během přípravy sladiny, při tzv.
rmutování je třeba zvyšovat teplotu jen pozvolna a pečlivěji hlídat. Břečku
mícháme v pravidelných intervalech, aby se ze sladu uvolněné cukry na dně hrnce
nepřipalovaly. Mláto odfiltrujeme přes husté drátěné síto, nebo sladinu stočíme
hadičkou z mláta usazeného. Mláto můžeme ještě propláchnout vodou teplou 80 °C, kterou pak přidáme do sladiny. Při
vaření můžeme přidat do sladiny na začátku jen polovinu chmele a zbytek až asi
15 minut před ukončením varu. Čím více sladu použijeme k přípravě sladiny a čím
déle trvá kvašení mladiny, tím více má pivo alkoholu. V průběhu kvašení klesnou
kvasnice na dno, vykvašené mladé pivo pak z hrnce stáčíme do uzavřených nádob
nejlépe pomocí hadičky. Během zrání mladého piva v uzavřených nádobách
(skleněné láhve s patentní zátkou, plechové pětilitrové soudky, ale třeba i PET
láhve) klesnou zbytky kvasnic na dno -pivo se vyčeří a před pitím je již není
třeba filtrovat.
Postup
výroby:
1) K
přípravě piva jsou potřeba tyto suroviny: slad, sušené chmelové šišky
(granule), pivovarské kvasnice a voda.
2) Slad,
což jsou usušená naklíčená zrna ječmene zbavená klíčků, nahrubo pomeleme -
získáme tzv. šrot.
3) Šrot
nasypeme do hrnce (jen nerez nebo smalt) s vodou. Voda se během výroby
vypařuje, dáme jí víc: z 15 l vody zůstane asi 10 l piva.
4) Za
pravidelného míchání směs vody a sladu (břečku) zvolna zahřejeme na 64 °C a 15 minut teplotu nezvyšujeme.
5) Břečku
poté zahřejeme na 75 až 77 °C a tuto teplotu udržujeme další
půlhodinu. Poté odfiltrujeme vyluhovaný šrot - tzv. mláto.
6) Získáme
tak sladinu, do které přidáváme chmelové šišky nebo chmelové granule. Na 10 l piva dáme asi 4 dag šišek nebo 1,2
dag granulí.
7) Sladinu
uvedeme do varu a vaříme asi hodinu. Poté odfiltrujeme chmel a nádobu s takto
vzniklou mladinou necháme vychladnout.
8) V menším
množství mladiny rozmícháme kvasnice (asi 1,5 dl kvasnic na 10 I piva) a vmícháme do
zbytku mladiny.
9) Mladinu
necháme v temnu a chladu (5 až 10 °C) kvasit 7 až 10 dní. Na povrchu se
vytvoří hustá pěna (deka).
10)
Vykvašené mladé pivo hadičkou stočíme do uzavřených nádob a necháme v chladu (5
až 10 °C) a temnu 3 až 4 týdny dozrát.
5 l vody, 10 g chmelu, 35
g melty, 150 g cukru, 10 gr kvasníc
Postup:
Vodu, chmel, meltu a cukor povaríme 15 minút.
Do vychladnutého - ale nie studeného roztoku pridáme kvasnice. Necháme
vylúhovať 12 hodín. Po uvedenej dobe penu aj s chmelom odstránime, cez plátno
precedíme a dáme do 0,5 l fliaš, ktoré uložíme
asi na týždeň do chladu.