VÝTEČNÉ RECEPTY OD JIRKY(123)
Bowle
Suroviny:
1 ananas, hrozen vína, 20 dag pískového cukru,
Postup:
Ananas rozpůlíme a lžičkou vydlabeme dužinu. Hroznové víno nakrájíme na půlky. Vložíme do mísy, posypeme cukrem a zalijeme vínem. Za občasného míchání necháme v chladničce, až se cukr rozpustí. Před podáváním přilijeme sekt.
Blesková bowle
Suroviny:
2 broskvové kompoty,
Postup:
Broskve necháme okapat (šťávu z kompotu dáme vychladit) nakrájíme na kostičky,
dáme do skleněné mísy na bowli nebo do skleněného džbánu, zasypeme cukrem,
zalijeme koňakem, šťávou z pomeranče a částí vína tak, aby bylo ovoce zakryté.
Necháme asi 2 hodiny odležet, několikrát promícháme. Pak přidáme šťávu z
broskví a zbytek vína. Dáme do chladničky. Před podáváním přilijeme sodovku
nebo sekt a podáváme v hrníčku se lžičkou.
Suroviny a postup:
Omytý meloun rozkrojíme a kulatou vykrajovačkou vybereme dužinu. Dáme do mísy, zalijeme částí vína, osladíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme v lednici macerovat asi hodinu. Pak promícháme, přilijeme sekt nebo sycenou vodu a podáváme přizdobené snítkou máty a obložené ledovými kostkami.
Silvestrovská bowle
Suroviny:
2 plechovky ananasu, 3
plech. mandarinek, 1 plech. broskví,
Postup:
Z ovoce slijeme šťávu, ovoce nakrájíme na kousky vložíme do sklenice, přidáme
ananasovou nebo mandarinkovou šťávu z kompotu, osladíme dle chuti a zalijeme
Koňaky
Suroviny:
5 žĺtkov,
Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom, za stáleho miešania pridáme kakao, mlieko, vanilkový cukor. Vo vodnom kúpeli privedieme do varu. Do vychladnutého pridáme rum, dobre zamiešame a dáme do fliaš.
Suroviny a postup:
1 čierne pivo sa uvarí so 100 g
kakaa a 1 kg kryštálového cukru. Do 2 -
Suroviny a postup:
1 sladené kondenzované mlieko nechať
karamelizovať vo vodnom kúpeli tak, aby bolo zakryté vodou a variť 1 hod.
Po vychladnutí sa pridá 2 -
Suroviny:
4 žĺtky, 1 konzervu sladeného kondenzovaného
mlieka,
Postup:
Žĺtky, kondenzované mlieko, obyčajné mlieko a vanilkový cukor rozmixujeme a v hrnci s dvojitým dnom alebo nad parou za stáleho miešania uvaríme. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť, potom pridáme rum. Dobre premiešame, nalejeme do fliaš, uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto.
Suroviny:
5 žĺtkov, 5 PL práškového cukru, 2 balíčky
vanilkového cukru,
Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme Salko, zriedime prevareným mliekom, ktoré postupne pridávame a za stáleho miešania pridáme rum.
Suroviny:
4 žĺtky, 25 dag cukru, 1/2 l mlieka, alebo smotany, 1 vanilkový cukor a 125 g konzumného liehu.
Postup:
Žĺtka a cukor sa trú spolu asi 15 minút a potom sa pridá 1/2 l mlieka alebo smotany a nakoniec sa primieša alkohol. Koňak sa nechá určitý čas stáť.
Suroviny:
1/2 l mlieka, alebo smotany, 20 dag cukru, 1 vanilkový cukor, 8 žĺtkov, 1/8 l liehu.
Alebo:
Postup:
Mlieko, vanilka, cukor, žĺtky vymiešame a varíme vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Po vychladnutí primiešame alkohol.
Vaječný koňak 4
Suroviny:
25 dag moučkového cukru, 7 - 9 žloutků (podle velikosti), 1/2 l svařeného
zcezeného mléka, 1/2 rumu, vanilinový cukr
Postup:
Cukr a žloutky ušleháme do pěny. Přidáme mléko a dobře rozmícháme. Přidáme rum
a také dobře rozmícháme. Nakonec vmícháme vanilinový cukr. Naplníme do
uzavíratelných lahví. Uchováváme v chladu.
Vaječný koňak 5
Suroviny:
6 žloutků,
Postup:
Žloutky s cukrem třeme do hladka, pak pomalu vmícháme mléko a koňak. Při
přípravě nápoje můžeme využít stolní nebo ruční mixér.
Suroviny a postup:
5 žltkov vymiešame s 20 dag práš. cukru. 1/2
lit. plnotučného mlieka a 20 dag cukru uvaríme spolu s 1 vanilkou. Keď mlieko
vychladne zmiešame spolu so žĺtkami a dáme zovrieť. Vypneme. Vychladne a postup
opakujeme ešte 2 x. Keď vychladne, pridáme
Suroviny:
6 žloutků, 1 vanilkový cukr, 1 slazené
kondenzované mléko,
Postup:
Utřete do pěny žloutky s vanilkovým cukrem. Po troškách přilévejte kondenzované
mléko a šlehejte. Do ušlehané směsi vmíchejte rum nebo slivovici. Nalijte
do sklenice a nechejte zhoustnout.
Suroviny:
10 žloutků, 2 lusky
vanilky,
Postup:
Žloutky šleháme 10 minut
s cukrem a dření z vanilkových lusků, až vznikne hustá pěna. Postupně vmícháme
brandy.
Vaječný koňak 9
Suroviny:
1/2 l šlehačky, 5 žloutků, 1/4 kg cukru krupice.
Dále potřebujeme:
2 vanilkové cukry a 1/4 l rumu.
Postup:
Šlehačku, žloutky, cukr svařit ve vodní lázni. Vařit tak dlouho, dokud to
nebude horké. Pak stáhnout a přidat vanil.cukr, míchat a nechat vychladnout. Do
řádně vychlazeného dáme rum.
Je vynikající !
Suroviny a postup:
15 dag moučkového cukru, 2vanilkové cukry, 5 žloutků utřít do pěny, přidat 1 plechovku kondenzovaného slazeného mléka, půl litru převařené smetany a 3/4 litru rumu, pořádně promíchat a nechat do druhého dne. Přecedit do lahví.
Stačí půllitránek rumu, může se "dolít" lepším, ale ne aromatickým destilátem... Jinak rum je nezbytně nutný, bez něj to není ono... zhoustne vždycky.
Suroviny:
30 dag cukru s vanilkou, 10 - 11 žloutků, 1/2 l svařené smetany (studené), půl plechovky neslazeného kondenzovaného mléka
Postup:
Vše se šlehá 1/2 hodiny, pak se přidá rum a šlehá se 1/4 hodiny. Přecedí se do lahví.
Suroviny:
5 žĺtkov,
Postup:
Žĺtky vymiešame
s cukrom, zriedime trochou smotany. Zvyšok smotany uvaríme s vanilkovým cukrom.
K horúcej smotane prilejeme žĺtky a zmes šľaháme až sa takmer varí. Odložíme a
miešame do vychladnutia. Primiešame rum, precedíme do fliaš a odložíme.
Suroviny:
Postup:
Vše smícháme v hrnci, za stálého míchání přivedeme k varu, chvíli povaříme a necháme vychladnout. Po vychlazení dle chuti dolijeme rum.
Suroviny:
2 kondenzované sladené mlieka ( Salko) a 1/2 l rumu
Postup:
Mlieka varíme v plechovkách 2 hodiny, po
vychladnutí obsah vyklopíme do misy a vyšľaháme s rumom –
najlepšie ručne – inak vznikne navrchu
množstvo peny.
Suroviny a postup:
6 celých čerstvých, nie starších vajec ako
týždeň (najlepšie vyskúšať vodou: ak vypláva, nie je čerstvé) zaliať šťavou
z 2 kg vytlačených citrónov tak, aby bola šťava aspoň 1 cm nad
vajcami a nechať stáť asi 10 dní. Každý deň premiešať a potom
precediť. Na to pridať 3/4 kg medu alebo cukru a
Suroviny:
5 žĺtkov – vajcia musia byť overene čerstvé,
Postup:
Žĺtky s cukrom miešame do penista, podľa
pôvodného receptu cca 1 hodinu (čím dlhšie ich miešame, tým je koňak lepší). Je
lepšie ručné miešanie – ak sa to robí elektrickým prístrojom, vo výslednom
produkte vznikne navrchu veľa peny, ktorá sa potom zrazí. Mlieko varíme 10
minút, potom pridáme vanilkový cukor. Do vychladnutého mlieka vmiešame vyšľahanú
zmes a alkohol – všetko ručne. Skladujeme v dobre uzatvorenej fľaši
a necháme odstáť. Pred podávaním vždy fľašu pretrasieme. Koňak je
vynikajúci a hustý. Podávame ho v širokých pohároch posypaný hoblinkami čokolády.
Suroviny:
5 žĺtkov,
Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom, zriedime trochou
smotany. Zvyšok smotany uvaríme s vanilkovým cukrom. K horúcej smotane
prilejeme žĺtky a zmes šľaháme až sa takmer varí. Odložíme a miešame do
vychladnutia. Primiešame rum, precedíme do fliaš a odložíme.
Suroviny:
3 sáčky bonbonů „Ledovky“, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, rum podle chuti
Postup:
V troše vody Ledovky rozvaříme, přidáme slazené kondenzované mléko a dobře rozmícháme. Přilijeme rum, společně prohřejeme. Dobře rozmíchaný koňak nalijeme do láhve a necháme vychladit.